Διεθνή

Δολοφονία δημοσιογράφου Al Jazeera: Γερουσιαστές ζητούν ενεργό ρόλο των ΗΠΑ στις έρευνες

Δολοφονία δημοσιογράφου Al Jazeera: Γερουσιαστές ζητούν ενεργό ρόλο των ΗΠΑ στις έρευνες

Πηγή Φωτογραφίας: aljazeera

Το αίτημα των Δημοκρατικών και των δύο ανεξάρτητων γερουσιαστών προς τον Αμερικανό πρόεδρος γίνεται ενόψει της επίσκεψης Μπάιντεν στο Ισραήλ τον Ιούλιο

Ομάδα 24 Αμερικανών γερουσιαστών κάλεσε την Πέμπτη τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να διασφαλίσει την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στην έρευνα για τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου του Al Jazeera που κάλυπτε μια ισραηλινή επιδρομή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τον περασμένο μήνα.

Οι Δημοκρατικοί και δύο ανεξάρτητοι γερουσιαστές, ζήτησαν “μια διεξοδική και διαφανή έρευνα υπό την αιγίδα των ΗΠΑ” για τον θάνατο της Shireen Abu Akleh, μιας Παλαιστινιοαμερικανίδας δημοσιογράφου, στην Τζενίν στις 11 Μαΐου.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αντάλλαξαν αλληλοκατηγορίες για το περιστατικό, το οποίο έχει οξύνει τις εντάσεις.

«Είναι σαφές ότι κανένα από τα μέρη στο έδαφος δεν εμπιστεύεται το άλλο για τη διεξαγωγή μιας αξιόπιστης και ανεξάρτητης έρευνας», έγραψαν οι γερουσιαστές με επικεφαλής τον Κρις Βαν Χόλεν, σε επιστολή τους προς τον Μπάιντεν, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί το Ισραήλ τον Ιούλιο.

«Πιστεύουμε ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι να εμπλακούν άμεσα οι Ηνωμένες Πολιτείες», έγραψαν.

Ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διεξάγουν επίσημη έρευνα” αλλά προέτρεψε και τις δύο πλευρές να μοιραστούν αποδεικτικά στοιχεία μεταξύ τους. “Αναμένουμε πλήρη λογοδοσία για τους υπεύθυνους”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η ισραηλινή πρεσβεία είπε ότι το Ισραήλ διεξήγαγε ενδελεχή έρευνα και «συνεχίζει να ζητά έρευνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ρόλο παρατηρητή».

Η Παλαιστινιακή Αρχή δήλωσε στα τέλη Μαΐου, η έρευνά της έδειξε ότι η Abu Akleh πυροβολήθηκε από έναν Ισραηλινό στρατιώτη σε μια «εσκεμμένη δολοφονία». Το Ισραήλ αρνήθηκε την κατηγορία.

Ο ισραηλινός στρατός κατέληξε στο συμπέρασμα «αν δεν παραδοθεί η σφαίρα, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ποια πλευρά πυροβόλησε τη θανατηφόρα βολή», αλλά η Παλαιστινιακή Αρχή αρνήθηκε να το κάνει, ανέφερε η ισραηλινή πρεσβεία. Αρνήθηκε ότι κάποιος Ισραηλινός στρατιώτης «στόχευσε δημοσιογράφο».

Ο ισραηλινός στρατός είχε πει λίγο μετά το περιστατικό ότι η Abu Akleh μπορεί να πυροβολήθηκε κατά λάθος από έναν από τους στρατιώτες του ή από έναν Παλαιστίνιο μαχητή σε ανταλλαγή πυροβολισμών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments