Διεθνή

ΕΕ: Ιστορική απόφαση για Ουκρανία

ΕΕ: Ιστορική απόφαση για Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ο ιστορικός χαρακτήρας της απόφασης προκύπτει από το ότι η έκδοσή της συμπίπτει με τη συμπλήρωση τεσσάρων μηνών αδιάκοπων πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τις αιτήσεις της Ουκρανίας, αλλά και της Μολδαβίας, και έτσι απέδωσε στις δύο αυτές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης το καθεστώς του προς ένταξη κράτους. Πρόκειται για μια απόφαση, που, χωρίς διάθεση για λεκτικές υπερβολές και βερμπαλισμούς, μπορεί να θεωρηθεί «ιστορική».

Ο ιστορικός χαρακτήρας της απόφασης προκύπτει από το ότι η έκδοσή της συμπίπτει με τη συμπλήρωση τεσσάρων μηνών αδιάκοπων πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Στις 24 Φεβρουαρίου, ο δικτάτορας Πούτιν αποφάσισε το αιματοκύλισμα του ουκρανικού λαού, σε έναν πόλεμο των τριών ημερών που, φευ, συμπληρώνει εκατόν είκοσι.

«Ιστορική» χαρακτήρισε τη συμφωνία και την απόφαση ο Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μήνυμα «ενότητας και αποφασιστικότητας, ένα πολιτικό μήνυμα». Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν τόνισε πως η απόφαση της ΕΕ είναι ιδιαίτερα σημαντική, «ειδικά στο πλαίσιο που ζούμε αυτή τη στιγμή, ένα πόλεμο που αποφασίστηκε από τη Ρωσία ενάντια στην Ουκρανία και τους Ουκρανούς πολίτες στο έδαφος της Ουκρανίας», όπως υποστήριξε στη συνέντευξη Τύπου.

Επιπλέον, η απόφαση είναι ιστορική, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση αριθμεί 27 κράτη – μέλη, γεγονός που συνεπάγεται στην πράξη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συγκροτείται από τις πολιτικές ηγεσίες 27 διαφορετικών πολιτικών ηγεσιών, οι οποίες δεν έχουν, όλες, κοινές ιδεολογικές αναφορές, ούτε κοινούς διεθνοπολιτικούς και γεωπολιτικούς στόχους. Κι όμως, οι 27 πολιτικοί ηγέτες των χωρών μελών βρήκαν κοινό βηματισμό και «αναγνωρίζουν», όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν, «την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας. Το μέλλον αυτών των κρατών και των πολιτών βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ακόμη, το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  τονίζει πως «η πρόοδος κάθε χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξαρτηθεί από την ικανότητά τους να επιτύχουν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, ενώ θα ληφθεί υπ’ όψη η δυνατότητα της Ένωσης να δεχθεί νέα μέλη». Η Commission οφείλει να ενημερώσει το Συμβούλιο για την πρόοδο που σημειώνουν οι αιτούντες χώρες αναφορικά με την ολοκλήρωση των προϋποθέσεων  ως προς τη διαδικασία της διεύρυνσης, έτσι ώστε το Συμβούλιο να ορίσει τα επόμενα αναγκαία βήματα για να καλυφθεί το σύνολο των όρων.

Το Συμβούλιο συζήτησε ακόμη «τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στις διάφορες διαστάσεις του. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή υποστήριξη για τη συνολική οικονομική, στρατιωτική, κοινωνική και οικονομική ανθεκτικότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι εξέφρασε την ικανοποίησή του και την ειλικρινή επιδοκιμασία του αυτής της ιστορικής απόφασης των πολιτικών ηγετών της Ένωσης, κάνοντας επίσης λόγο για ιστορική απόφαση: «Είναι μια μοναδική και ιστορική στιγμή στις σχέσεις Ουκρανίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαι ευγνώμων προς τον Σαρλ Μισέλ, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τους ηγέτες της ΕΕ για την υποστήριξη».

«Το μέλλον της Ουκρανίας είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments