Διεθνή

Φονικός σεισμός στο Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν τερματίζουν τις έρευνες για επιζώντες

Φονικός σεισμός στο Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν τερματίζουν τις έρευνες για επιζώντες

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter

Επισήμως χίλιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν, δύο χιλιάδες τραυματίστηκε και 10.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές από τα φονικά 6,1 Ρίχτερ - Οι έρευνες εντοπισμού και διάσωσης ολοκληρώθηκαν μέσα σε 48 ώρες

Μόλις 48 ώρες διήρκησαν οι έρευνες για επιζώντες από τα φονικά 6,1 Ρίχτερ που χτύπησαν το Αφγανιστάν και άφησαν πίσω τους, επισήμως χίλιους νεκρούς, δύο χιλιάδες τραυματίες και 10.000 σπίτια κατεστραμμένα.

Οι αρχές στο Αφγανιστάν ολοκλήρωσαν την αναζήτηση επιζώντων από τον σεισμό που σκότωσε 1.000 ανθρώπους, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι οι προμήθειες φαρμάκων και άλλης κρίσιμης βοήθειας ήταν ανεπαρκείς.

Περίπου 2.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 10.000 σπίτια καταστράφηκαν μερικώς ή ολοσχερώς στον σεισμό της Τετάρτης σε μια απομακρυσμένη περιοχή κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, δήλωσε στο Reuters ο Μοχάμαντ Νασίμ Χακάνι, εκπρόσωπος του υπουργείου καταστροφών.

«Η επιχείρηση έρευνας ολοκληρώθηκε, 1.000 είναι νεκροί και οι τραυματίες είναι περίπου 2.000, ελαφρά και βαριά», είπε ο Χακάνι, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει για την τόσο πρόωρη διακοπή των ερευνών.

Ο σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ έπληξε περίπου 160 χλμ. (100 μίλια) νοτιοανατολικά της Καμπούλ, σε μια περιοχή με άνυδρα βουνά διάσπαρτα με μικρούς οικισμούς που ήταν συχνά στο επίκεντρο του πολέμου δεκαετιών του Αφγανιστάν.

Οι κακές επικοινωνίες και η έλλειψη κατάλληλων δρόμων παρεμπόδισαν τις προσπάθειες παροχής βοήθειας σε μια χώρα που ήδη αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική κρίση που έχει επιδεινωθεί από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία τον περασμένο Αύγουστο.

Ο Χακάνι είπε ότι το Αφγανιστάν δεν είχε αρκετές κρίσιμες προμήθειες για να περιθάλψει τους τραυματίες.

«Το υπουργείο Υγείας δεν έχει αρκετά φάρμακα, χρειαζόμαστε ιατρική βοήθεια και άλλα απαραίτητα γιατί είναι μεγάλη καταστροφή», είπε.

Η επιχείρηση διάσωσης θα είναι μια μεγάλη δοκιμασία για τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές Ταλιμπάν, οι οποίοι ανέλαβαν την εξουσία καθώς οι διεθνείς δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποσύρθηκαν μετά από 20 χρόνια πολέμου.

Η χώρα έκτοτε έχει απομονωθεί σε μεγάλο βαθμό, αποκομμένη από μεγάλη διεθνή βοήθεια λόγω των κυρώσεων.

Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν την Πέμπτη ότι σχεδιάζουν να στείλουν βοήθεια. Οι προμήθειες από το γειτονικό Πακιστάν έχουν ήδη περάσει τα σύνορα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments