Διεθνή

Τι συμβαίνει με τον Μπόρις;

Τι συμβαίνει με τον Μπόρις;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η έως τώρα πολιτική και, ιδίως, κυβερνητική πορεία του «εκκεντρικού Μπόρις» φαίνεται να αποδεικνύει το αληθές της πρόβλεψής του, αφού οι κεντροαριστεροί αντίπαλοί του υποτιμούν σοβαρά, αντικειμενικά δεδομένα.

Δύο ήττες γνώρισαν χθες οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον από τους Φιλελεύθερους και τους Εργατικούς σε δύο σημαντικές εκλογικές περιφέρειες, γεγονός που οδήγησε τον Πρόεδρο του Κόμματος Όλιβερ Ντάουντεν να υποβάλει την παραίτησή του, ενώ πληθαίνουν οι πολιτικές φωνές που ζητούν παραίτηση του Τζόνσον, ο οποίος, όμως, ορθά επισημαίνει ότι για τις ήττες αυτές υπαίτια είναι η ακρίβεια και επιμένει πως θα καταφέρει να ανταπεξέλθει και σε αυτήν την νέα οικονομική πρόκληση.

Η έως τώρα πολιτική και, ιδίως, κυβερνητική πορεία του «εκκεντρικού Μπόρις» φαίνεται να αποδεικνύει το αληθές της πρόβλεψής του, αφού οι κεντροαριστεροί αντίπαλοί του υποτιμούν σοβαρά, αντικειμενικά δεδομένα.

Κατά πρώτον, η χώρα κυβερνάται πλέον από τους Συντηρητικούς για περισσότερα από δώδεκα χρόνια. Μεγάλο μέρος αυτής της περιόδου χαρακτηρίστηκε από λιτότητα: οι περικοπές των δημοσίων δαπανών, που φαινομενικά εισήχθησαν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης μετά το 2008, οδήγησαν σε σοβαρές μειώσεις στην ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών, ιδίως σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η κοινωνική περίθαλψη για τους ηλικιωμένους και παιδιά. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit έθεσε σε αναμονή τη βρετανική πολιτική έως ότου η Βρετανία καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Αυτή η συμφωνία επιτεύχθηκε μόλις στα τέλη του 2020, χωρίς να κοστίσει τη θέση του σε μια από τις πρωθυπουργούς, την Τερέζα Μέι, η οποία αντικαταστάθηκε από τον σημερινό κάτοχο της θέσης, Μπόρις Τζόνσον. πρώην αρχηγός της εκστρατείας Αποχώρησης. Το 2019 ο Τζόνσον προκήρυξε γενικές εκλογές, οι οποίες έδωσαν στο κόμμα του την πλειοψηφία περισσότερων βουλευτών στο Κοινοβούλιο.

Επίσης, η πανδημία της covid – 19 και ο αρχικά, μάλλον «αγελαίος» τρόπος αντιμετώπισής της από τον Τζόνσον είχαν προκαλέσει ακόμη και τη θυμηδία μεταξύ των πολιτικών αντιπάλων του, οι οποίοι είχαν προεξοφλήσει το πρωθυπουργικό του τέλος. Ο ανορθολογικός χαρακτήρας αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης από τον Τζόνσον είναι επαρκώς τεκμηριωμένος. Ωστόσο, ο Βρετανός Πρωθυπουργός κατάφερε, τελικά, να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας, να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την ασφάλεια των πολιτών και να προβεί σε γρήγορες εμβολιασμούς του πληθυσμού.

Σήμερα, με τον πληθωρισμό να φθάνει σε διψήφια νούμερα, η χώρα αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη κρίση κόστους διαβίωσης, μια άλλη εστία δυσαρέσκειας για τους βουλευτές των Τόρις σε σχέση με τον Τζόνσον και την Κυβέρνησή του. Παρά το ότι λαμβάνονται ορισμένα μέτρα για να βοηθήσουν τις λιγότερο εύπορες κοινωνικές ομάδες να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές δυσκολίες, πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές εκτιμούν πως τα μέτρα είναι ανεπαρκή. Ωστόσο, ο Τζόνσον καταφέρνει να διατηρεί ακόμη τον πολιτικό έλεγχο της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Οι προαναφερόμενες κρίσεις είχαν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις και πολιτικές αντανακλάσεις, αλλά ο Τζόνσον αποδεικνύεται ιδιαίτερα επιδέξιος στο να βρίσκει τρόπους διαφυγής από τις κρίσεις. Σήμερα, πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Μπόρις θα έχει εγκαταλείψει τον πρωθυπουργικό θώκο μέσα στους επόμενους έξι μήνες, αν και ο Μπόρις μπορεί να κάνει και πάλι την έκπληξη και να δραπετεύσει ξανά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments