Διεθνή

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Άρση του βέτο από την Τουρκία για την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στη Συμμαχία

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Άρση του βέτο από την Τουρκία για την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στη Συμμαχία

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Οι ηγέτες της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας υπέγραψαν μνημόνιο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών κρατών στο ΝΑΤΟ, με την Άγκυρα να δίνει τελικά την έγκρισή της στη διαδικασία ένταξης.

Λευκός καπνός βγήκε από την τετραμερή συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, για την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Στη συνάντηση η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ενταξιακή πορεία των δύο σκανδιναβικών χωρών, συμμετείχαν ο ΓΓ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

Τη συμφωνία ανακοίνωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο, τονίζοντας πως η πρόοδος αυτή επιτεύχθηκε αφού οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα κοινό μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη «απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά τους».

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία προχώρησαν σε συμφωνία που ανοίγει το δρόμο των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ», δήλωσε από την πλευρά του ο Γενς Στολτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν ανέκαθεν σε θέση να βρίσκουν «κοινό έδαφος» και να επιλύουν τις διαφορές τους, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα μνημόνιο που καλύπτει τις ανησυχίες που εξέφραζε η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Επίσης, η τουρκική προεδρία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς, ενώ θα συγκροτήσουν και έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε για την Τετάρτη συναντήσεις αξιωματούχων της Τουρκίας και της Σουηδίας. Η τετραμερής συνάντηση Κορυφής είχε στόχο να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ και, καθώς φαίνεται, οι πιέσεις, κυρίως από πλευράς ΗΠΑ, απέδωσαν καρπούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments