Nέα της αγοράς

Άδωνις Γεωργιάδης: «Οι έξυπνες Πόλεις ως μοχλός Ανάπτυξης»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Οι έξυπνες Πόλεις ως μοχλός Ανάπτυξης»

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter - adonisgeorgiadis

Άδωνις Γεωργιάδης: «Είμαι πολύ υπερήφανος για το νέο ΕΣΠΑ γιατί η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που πήρε έγκριση για τη νέα προγραμματική συμφωνία και ως πλαίσιο αρχών αλλά και πια και ως προς τα τομεακά προγράμματα»

Στα έργα αστικής ανάπλασης του Ελληνικού αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο OT Forum 2, με θέμα «Οι έξυπνες Πόλεις ως μοχλός Ανάπτυξης». Όπως τόνισε, επί της ουσίας «δημιουργείται από την αρχή η πιο έξυπνη και σύγχρονη πόλη σε διεθνές επίπεδο, με την ενσωμάτωση όλων των νέων τεχνολογιών, με ό,τι θετικό συνεπάγεται για την περιοχή και την χώρα».

«Είμαι πολύ υπερήφανος για το νέο ΕΣΠΑ γιατί η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που πήρε έγκριση για τη νέα προγραμματική συμφωνία και ως πλαίσιο αρχών αλλά και πια και ως προς τα τομεακά προγράμματα. Σήμερα που μιλάμε έχουμε πάρει έγκριση για βασικά τομεακά προγράμματα. Η δεύτερη χώρα ακόμα είναι περίπου 6 μήνες πίσω από εμάς. Ο μέσος όρος είναι ένας χρόνος πίσω από εμάς. Αυτό τι σημαίνει πρακτικά για τον κόσμο; Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα εκταμιεύσει λεφτά από τη νέα προγραμματική συμφωνία μέσα στο ’22.

Έχουμε το νέο ΕΣΠΑ που θα έχουμε τα πρώτα προγράμματα στον αέρα το Σεπτέμβριο, άρα τις πρώτες εκταμιεύσεις Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2022

Και έχουμε και το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο επίσης προχωράει. Χθες βγάλαμε την πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις και τις ψηφιακές συσκευές. Το 1/3 του νέου ΕΣΠΑ είναι digital. Στα πλαίσια του digital τώρα και επειδή έχουμε βάλει πάρα πολλά χρήματα και στις Περιφέρειες, πολύ περισσότερα από πριν, 30% παραπάνω, αλλά και κεντρικά εμείς, το κομμάτι των έξυπνων πόλεων είναι, θα έλεγα, η 2 η μεγάλη προτεραιότητα του νέου ΕΣΠΑ. Η πρώτη είναι η πράσινη ενέργεια και σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον και στην εξοικονόμηση ενέργειας, που έχουμε ήδη ξεκινήσει προγράμματα, και αμέσως δεύτερη προτεραιότητα είναι οι έξυπνες πόλεις.

Οι έξυπνες πόλεις δηλαδή η μετατροπή των Δήμων που κατοικούμε σε χώρους με internet of things, δηλαδή σε χώρους όπου όλα θα είναι μεταξύ τους συνδεδεμένα και άρα θα μπορείς να έχεις πλήρη εικόνα από το αν πρέπει να περάσει το απορριμματοφόρο την τάδε μέρα και να αδειάσει τους κάδους ή όχι. Θα πείτε: αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία;

Η ταλαιπωρία των δημοτών είναι άλλο ένα πολύ μεγάλο θέμα. Άρα, όταν θα έχεις internet of things, δηλαδή έξυπνες πόλεις, αυτό το απλό πράγμα εμείς θα το χρηματοδοτήσουμε. Διότι υπάρχουν Δήμοι στην Ελλάδα που ήδη προηγούνται σε αυτά. Δεν είναι όλοι στο ίδιο επίπεδο. Υπάρχουν κάποιοι που είναι πολύ εξελιγμένοι και προχωράνε.

Υπάρχουν άλλοι που δεν έχουν καταφέρει να προχωρήσουν με τόσο μεγάλη ταχύτητα

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης με το gov.gr και όσα έκανε το Υπουργείο του και πολλά που έχουμε κάνει μαζί τα δύο Υπουργεία, απέδειξε πόσο οι ψηφιακές εφαρμογές μπορεί να γλιτώσουν χρόνο και χρήμα και αυτό αποτιμάται σε χρήμα του κράτους, αποτιμάται τελικά σε ανάπτυξη. Γιατί όταν δεν έχεις να χάσεις χρόνο να πας σε μια ουρά και πρέπει να   δουλέψεις εκείνο το διάστημα για να κάνεις την εργασία σου, αυτό σημαίνει μεγαλύτερη παραγωγικότητα κατά άτομο. Όταν ένας επενδυτής καταλάβει ότι δε χρειάζεται να πάει σε διακόσια γραφεία αλλά μπορεί να τα κάνει από το κινητό του, επιλέγει ευκολότερα να έρθει στην Ελλάδα.

Άρα, η ψηφιακή μετάβαση του δημόσιου τομέα των τελευταίων τριών ετών έχει ήδη συμβάλλει θετικά στο ΑΕΠ και στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε δεσμεύσει χρήματα για να ολοκληρώσουμε και να επιταχύνουμε αυτή την ψηφιακή μετάβαση. Ταυτόχρονα, όμως, αυτό που δεν έχει γίνει ευθέως αντιληπτό, σε εκείνους οι οποίοι δεν ασχολούνται δηλαδή με αυτό το θέμα, είναι ότι έχει γίνει και σε πολύ μεγάλο βαθμό πολύ ταχύτερη ψηφιακή μετάβαση του ιδιωτικού τομέα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments