Διεθνή

Ισπανία: Η Κεντροδεξιά προ των πυλών της εξουσίας

Ισπανία: Η Κεντροδεξιά προ των πυλών της εξουσίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το 2019, το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήρθε στην εξουσία με 28% έναντι 16% που συγκέντρωσε το ιστορικό Λαϊκό Κόμμα και 10% του ακροδεξιού Vox

Το 2019, το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήρθε στην εξουσία με 28% έναντι 16% που συγκέντρωσε το ιστορικό Λαϊκό Κόμμα και 10% του ακροδεξιού Vox. Σήμερα, όμως, η ανάδειξη του κεντρώου Νιούνεθ Φεïχόο στην ηγεσία του δεξιού Λαϊκού Κόμματος συμβάλλει αποφασιστικά στην διαγραφόμενη νίκη του ιστορικού κόμματος, στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το επόμενο έτος.

Ο 60χρονος Φεïχόο διαθέτει κεντρώο, μετριοπαθές ταπεραμέντο και η σχετικά πρόσφατη εκλογή του στην ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος στάθηκε η αφορμή για τη διεξαγωγή διεξοδικών πολιτικών και προγραμματικών συζητήσεων σχετικά με το εάν το κόμμα θα έπρεπε να μετακινηθεί προς τον χώρο του φιλελεύθερου μεταρρυθμιστικού κέντρου ή προς την πλευρά της συντηρητικής δεξιάς, όπως το ήθελε και η ιστορική κληρονομιά του, αλλά και η παρουσία του Vox στα δεξιά του κόμματος.

Πολλοί είχαν επιχειρηματολογήσει ότι ενδεχόμενη στροφή του κόμματος προς το προοδευτικό μεταρρυθμιστικό κέντρο θα άφηνε το κόμμα εκλογικά ακάλυπτο στα δεξιά του. Συνεπώς, το Vox  θα μπορούσε ευκολότερα να κινηθεί εκλογικά – πολιτικά, απευθυνόμενο στην σκληροπυρηνική πτέρυγα του Λαϊκού Κόμματος. Ο Φεïχόο κατάφερε να πείσει τη βάση του κόμματος, υπερασπιζόμενος την κεντρώα ιδεολογική του ταυτότητα και πολιτικό του προφίλ, αλλά και τονίζοντας ότι σκόπευε να αξιοποιήσει και τα δεξιά στελέχη του κόμματος στον αγώνα του εναντίον του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Και πράγματι, ο νέος Πρόεδρος του κόμματος κατάφερε, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να μετασχηματίσει το Λαϊκό Κόμμα στο «κοινό σπίτι» δεξιών και κεντρώων ψηφοφόρων. Στις περιφερειακές εκλογές, μπόρεσε να ηγηθεί μιας νικηφόρας προσπάθειας εκπόρθησης παραδοσιακών «εκλογικών κάστρων» των Σοσιαλιστών του Πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσες. 

Παράλληλα, τόνισε το φιλοευρωπαϊκό προφίλ του Λαϊκού Κόμματος, αφήνοντας την ταμπέλα του ευρωσκεπτικιστή για το Vox. Πολιτισμικά, η δεξιά του Φεïχόο δεν θέλει να εμφανίζεται για αντιδραστική, όταν ο ηγέτης των Vox δεν διστάζει να μιλήσει για «πολιτιστμκό πόλεμο» στο εσωτερικό της ισπανικής κοινωνίας. Επιπλέον, απορρίπτοντας εν μέρει τις αμβλώσεις, τα ιστορικά λάθη που έχει διαπράξει η Δύση και αναλαμβάνοντας όλα τα θέματα της σύγχρονης συντηρητικής σκέψης, σταμάτησε την άνοδο του Vox στις δημοσκοπήσεις, εκεί όπου το Λαικό Κόμμα εμφανίζεται να ανατρέπει με σταθερά βήματα την πολιτική κυριαρχία των Σοσιαλιστών και να έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των πολιτών.

Οι γενικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί το αργότερο για τον Νοέμβριο του 2023, ένας χρόνος που θα μπορούσε να αλλάξει αρκετά στον ασταθή κόσμο. Όμως, οι νίκες στις περιφερειακές εκλογές και οι αλλεπάλληλες θετικές δημοσκοπικές καταγραφές δείχνουν ότι η Ισπανία προτίθεται να προχωρήσει στον τερματισμό της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments