Διεθνή

Φινλανδία – Σουηδία: Γιατί στο ΝΑΤΟ;

Φινλανδία – Σουηδία: Γιατί στο ΝΑΤΟ;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η αυθόρμητη απάντηση στο ερώτημα «γιατί οι δύο αυτές χώρες αποφάσισαν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ;» είναι γιατί σπουδαιολόγησαν ανάλογα την τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η αυθόρμητη απάντηση στο ερώτημα «γιατί οι δύο αυτές χώρες αποφάσισαν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ;» είναι γιατί σπουδαιολόγησαν ανάλογα την τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αν και η απάντηση δεν είναι τόσο προφανής, παρά τα όσα διακινούνται και σε εγχώρια μέσα ενημέρωσης.

Μια ματιά σε έναν χάρτη απαντά εν μέρει σε αυτήν την ερώτηση. Ο Πούτιν δεν θα μπορούσε, αν το αποφάσιζε, να προχωρήσει στη Βόρεια Ευρώπη, χωρίς προηγουμένως να περάσει μέσα από τα εδάφη των σκανδιναβικών εθνών. 

Ωστόσο, υπάρχει κάτι περισσότερο από αυτό. Είναι ορθό ότι ο Πούτιν δεν έχει διευρύνει το πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων, παρά την έκρηξή του σχετικά με το να εκδικηθεί ένοπλα τις χώρες του ΝΑΤΟ που έχουν το θράσος να υποστηρίξουν την άμυνα της Ουκρανίας. Το ΝΑΤΟ, όμως, αρνήθηκε επιμελώς να γίνει ενεργό εμπόλεμο μέρος, αποφεύγοντας την πιθανότητα άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ ένοπλων πυρηνικών υπερδυνάμεων. Η αμερικανική πυρηνική ομπρέλα έμοιαζε και συνεχίζει να μοιάζει με μια καλή ομπρέλα πυρηνικής ασφαλείας.

Επιπλέον, η απάντηση των ΗΠΑ στην εισβολή καθησύχασε τους Σκανδιναβούς, καθώς και την υπόλοιπη Ευρώπη, ότι η Αμερική δεν προτίθεται να μετακινηθεί στρατιωτικά και επιχειρησιακά πέραν της Ευρώπης, προς την Ασία. Επί της ουσίας, οι ΗΠΑ ενισχύουν τη δύναμή τους εντός της γηραιάς ηπείρου, διότι δεν επιθυμούν και, με μια έννοια, δεν μπορούν να παραμελήσουν την προστασία των συμφερόντων του στην Ευρώπη, που λειτουργεί και ως ανάχωμα της Συμμαχίας.

Επίσης, η προσθήκη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ διευκολύνει την υπεράσπιση της βόρειας πλευράς της Συμμαχίας. Και τα δύο έθνη διαθέτουν ισχυρές στρατιωτικές δυνατότητες και εμπειρία δεκαετιών σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η είσοδός τους στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει σημαντικά την περιφερειακή ασφάλεια.

Και είναι σπάνιο, στη σφαίρα της γεωπολιτικής, να υπάρχει μια πραγματικά αμοιβαία επωφελής συμφωνία, ένα ξεκάθαρο «win – win».H Σουηδία και η Φινλανδία προέβησαν όμως σε μια συμφωνία, η οποία είναι καλή και για τις ίδιες και για το ΝΑΤΟ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments