Διεθνή

Reuters: Έφυγε το πρώτο φορτηγό πλοίο από το κατεχόμενο ουκρανικό λιμάνι Μπερντιάνσκ

Reuters: Έφυγε το πρώτο φορτηγό πλοίο από το κατεχόμενο ουκρανικό λιμάνι Μπερντιάνσκ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν ότι μεταφέρει 7.000 τόνους σιτηρών σε «φιλικές χώρες», ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται το φορτίο

 Ένα πρώτο φορτηγό πλοίο αναχώρησε από το κατεχόμενο από τη Ρωσία ουκρανικό λιμάνι Μπερντιάνσκ, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος την Πέμπτη, αφότου η Ρωσία δήλωσε ότι το λιμάνι είχε αποναρκοθετηθεί και ότι ήταν έτοιμο να συνεχίσει τις αποστολές σιτηρών.

«Μετά από μια στάση αρκετών μηνών το πρώτο φορτηγό πλοίο έφυγε από το λιμάνι του Μπερντιάνσκ», έγραψε στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ένας Ρώσος αξιωματούχος στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ζαπορίζια στην Ουκρανία.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και RIA επικαλέστηκαν τον Μπαλίτσκι ότι το πρώτο φορτηγό πλοίο που αναχώρησε από το Μπερντιάνσκ μετέφερε 7.000 τόνους σιτηρών σε «φιλικές χώρες». Ωστόσο σύμφωνα με το Reuters  στην ανάρτηση δεν ανέφερε τι φορτίο μετέφερε το πλοίο.

Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι κλέβει σιτηρά από τα εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη της εισβολής της στα τέλη Φεβρουαρίου. Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί ότι η Ρωσία έχει κλέψει οποιοδήποτε ουκρανικό σιτηρό.

Ο πόλεμος απειλεί να προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις τροφίμων καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.

Ο Μπαλίτσκι είπε στο Telegram ότι το φορτηγό πλοίο προστατεύεται από τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι τα ουκρανικά λιμάνια Μπερντιάνσκ και Μαριούπολη, που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις, είναι έτοιμα να επαναλάβουν τις αποστολές σιτηρών.

Οι δυτικές χώρες έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι δημιουργεί τον κίνδυνο παγκόσμιας πείνας εμποδίζοντας την Ουκρανία να εξάγει σιτηρά μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα. Η Μόσχα αρνείται την ευθύνη για τη διεθνή επισιτιστική κρίση, κατηγορώντας τις δυτικές κυρώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments