Pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Παναγιώτης Δουδωνής
Συνταγματολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Οξφόρδης

Με την
Σοφία Χύτου

Παναγιώτης Δουδωνής στο pagenews.gr: Η Ε.Ε. βάλλεται πανταχόθεν – Θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα

Παναγιώτης Δουδωνής στο pagenews.gr: Ο Συνταγματολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Οξφόρδης αναφέρθηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή της Ελλάδας, την επιθετική ρητορική της Τουρκίας, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις κυρώσεις και άλλα θέματα.

Ο Συνταγματολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Οξφόρδης μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου όπου αναφέρθηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή της Ελλάδας, την επιθετική ρητορική της Τουρκίας, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις κυρώσεις και άλλα θέματα.

Παναγιώτης Δουδωνής στο pagenews.gr: Για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, την Τουρκία και τη στάση της Ελλάδας

“Πιστεύω ότι είμαστε μπροστά σε ένα πολύ σκληρό πόκερ, η Τουρκία πραγματικά έχει παίξει όλα της τα χαρτιά σε αυτή τη Σύνοδο γιατί το ζήτημα της εισόδου της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία της δίνει να μπορεί να έχει το μοχλό του βέτο. Μέσω αυτού προβάλλει δικά της ζητήματα που αφορούν στο κουρδικό θέμα και σε αυτά τα οποία η ίδια η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικές οργανώσεις, το PKK που θεωρεί ότι δραστηριοποιείτε στη Σουηδία και στη Φινλανδία. Η Σουηδία και η Φινλανδία φυσικά είναι 2 δημοκρατικές χώρες στις οποίες τα δικαιώματα τυγχάνουν σεβασμού δεν μπορεί να τους κουνάει το δάχτυλο, αλλά ξέρετε έχει το εργαλείο του βέτο οπότε μπορεί και παζαρεύει για να πάρει πράγματα. Η Ελλάδα στη Σύνοδο αυτή προσέρχεται με το σκοπό της προβολής των ελληνικών θέσεων και της απάντησης οποιασδήποτε πρόκλησης δεχθεί από την Τουρκία” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δουδωνής.

Παναγιώτης Δουδωνής στο pagenews.gr: Για την Ευρωπαϊκή Ένωση

“Θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα, δυσκολότερο από φέτος. Γιατί ο Πούτιν θα τα παίξει όλα για όλα, γιατί εγώ πιστεύω ότι το Ουκρανικό δεν μπορεί να λυθεί έτσι εύκολα με μια συμφωνία, την οποία και ο Πούτιν μπορεί να παρουσιάσει πίσω στους Ρώσους και ο Ζελένσκι πίσω στους Ουκρανούς. Δεν υπάρχει ένα τέτοιο σημείο σύγκλισης, ούτε πρόκειται να υπάρξει…”.

“Οι κυρώσεις μπορεί μεν να σημαίνουν ότι πλήττουμε τη Ρωσία ακριβώς για να σταματήσει αυτή την επιθετική της τακτική αλλά ταυτοχρόνως συνεπάγονται αρνητικές εξελίξεις και για εμάς, τις οποίες όμως αρνητικές εξελίξεις εμείς της αποδεχόμαστε γιατί γίνεται χάριν της ασφάλειας και της ελευθερίας στην Ευρώπη” σημείωσε ο κ. Δουδωνής.

Παναγιώτης Δουδωνής στο pagenews.gr: Για την Ευρωπαϊκή Ένωση

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάλλεται πανταχόθεν και από την πλευρά ότι άργησε να αντιδράσει και από την άλλη πλευρά ότι υπεραντέδρασε. Εγώ θα σας πω ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Το 2014 με την περίπτωση της Κριμαίας η Ε.Ε. θα μπορούσε να είχε αντιδράσει λίγο πιο έντονα και αυτό ίσως λειτουργούσε αποτρεπτικά. Από την άλλη η Ε.Ε. στη συγκεκριμένη περίπτωση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία νομίζω ότι έπραξε το σωστό.