Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά: Το ταξίδι Φλώρου – Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ και το «θερμό» Αιγαίο

Ελληνοτουρκικά: Το ταξίδι Φλώρου – Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ και το «θερμό» Αιγαίο

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Η Tουρκία, «μεθυσμένη» από το πρόσφατο ανατολίτικο παζάρι της Συνόδου, ως φαίνεται είχε εστιάσει μόνο στην στρατηγική περί απόκτησης F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, πράγμα που εξαρχής φάνηκε ότι αποζητούσε εναγωνίως πριν καλά καλά αρχίσει η Σύνοδος.

Με το πέρας της Συνόδου ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, δεν άργησαν να επανελθουν στο προσκήνιο οι τουρκικές προκλήσεις μιας και η είδηση αιτήματος για παραχώρηση F-35 από τις ΗΠΑ δεν ήταν κάτι που χαροποίησε την Τουρκία.

Η τελευταία, «μεθυσμένη» από το πρόσφατο ανατολίτικο παζάρι της Συνόδου ως φαίνεται είχε εστιάσει μόνο στην στρατηγική περί απόκτησης F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, πράγμα που εξαρχής φάνηκε ότι αποζητούσε εναγωνίως πριν καλά καλά αρχίσει η Σύνοδος.

Παρασκηνιακά, ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ ήταν προετοιμασμένοι ή όπως σχολιάζουν καλά γνωρίζοντες ακόμη και ενημερωμένοι για την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ και μόνο τυχαία δεν ήταν η ανακοίνωση εκ μέρους της χώρας μας για το επίσημο αίτημα εξοπλισμού της Πολεμικής μας Αεροπορίας με τα εξελιγμένα πολεμικά αεροσκάφη F-35.

Τα ελληνικά ταξίδια που ανησυχούν τους Τούρκους

Υπό αυτό το πρίσμα και μόλις λίγες ώρες από τις προαναφερόμενες διαρροές από το ΥΠΕΘΑ, έγθνε γνωστό, ότι τον Ιούλιο αναμένεται να  μεταβαίνουν στις ΗΠΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, προκειμένου να επισημοποιήσουν το αίτημα της Ελλάδα για απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Ειδικότερα, ο στρατηγός Κ. Φλώρος θα μεταβεί πρώτος στις ΗΠΑ μέσα Ιουλίου, ενώ στις 18 Ιουλίου θα μεταβεί και ο υπουργός Άμυνας για να συζητήσει από κοντά την προμήθεια των F-35, που θεωρούνται το πιο σύγχρονο οπλικό σύστημα στον κόσμο. Μάλιστα στην πρώτη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των αεροσκαφών με την χώρα μας να ζητά από τις ΗΠΑ την αποδέσμευση 20 αεροσκαφών  F-35, με οψιόν για επιπλέον 20.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί, ότι η παράδοση των πρώτων μαχητικών θα ξεκινήσει το 2028 και θα ολοκληρωθεί το 2033, με κόστος 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, με πληροφορίες από το ΥΠΕΘΑ να κάνουν λόγο για επίσκεψη του κ.Παναγιωτόπουλου στο εργοστάσιο παραγωγής των αεροσκαφών στο Τέξας.

Ποια τα πλεονεκτήματα των F-35

Το αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-35 είναι ένα θανατηφόρο υπερόπλο, η επιτομή της σύγχρονης αεροπορικής τεχνολογίας που πλήττει στόχους σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, ενώ η ελληνική πολεμική αεροπορία θα πάρει μια «πρώτη γεύση» σε άσκηση που θα συμμετέχει στις 13 Ιουλίου στην Κρήτη.

Επίσης, τα F-35 είναι μαχητικά 5ης γενιάς με υπερσύγχρονα οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα, ενώ εριβάλλονται με αισθητήρες και κάμερες που εντοπίζουν και εγκλωβίζουν πιθανούς στόχους, ενώ έχουν και δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου που μπλοκάρουν τα συστήματα των αντιπάλων και αυτό είναι κάτι που κάνει την Τουρκία να «τρέμει» καθώς μαζί με τα Rafale αλλάζουν τις ισορροπίες στο «καυτό Αιγαίο».

Αναλυτικά τα πλεονεκτήματα: Αόρατα στα ραντάρ των εχθρών Ταχύτητες έως και 2.000 χλμ. την ώρα. Αυτονομία έως και 2.200 χλμ. Υπερσύγχρονα Οπλικά και Ηλεκτρονικά Συστήματα Πολλαπλοί Αισθητήρες Εντοπισμού και Εγκλωβισμού Σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου για Μπλοκάρισμα Αντιπάλων

Πότε θα γίνουν οι παραδόσεις: 2028 4 F-35 2029 2 F-35 2030 3 F-35 2031 3 F-35 2032 4 F-35 2033 4 F-35

Το «θερμό Αιγαίο»

Με την τουρκική προκλητικότητα να κλιμακώνεται μέρα με την ημέρα, με σημείο παύσης μόνο για τις διεργασίες της Συνόδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, γίνεται αντιληπτό, ότι Αιγαίο, Έβρος και Κύπρος έχουν μπει στο «στόχαστρο» της Τουρκίας, με τη χώρα μας να κρατάει προς το παρόν στάση ιδιαίτερα επιφυλακτική μεν, με κατευναστικούς τόνους δε. Βέβαια Μαξίμου και ΥΠΕΘΑ, γνωρίζουν, ότι το χρονικό σημείο μετά τις 15 Ιουλίου είναι άκρως επικίνδυνο, καθώς από τη μια θα έχουμε και τα τέσσερα γεωτρύπανα της Τουρκίας έτοιμα και διαθέσιμα για νέες προκλήσεις και αφετέρου θα πλησιάζει ολοένα και περισσότερο η ημερομηνία σταθμός για τους Τούρκους από τα 100 χρόνια της δικής τους δημιουργίας κράτους.

Τέλος, οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι και στο καλύτερο δυνατό σημείο, με αρκετούς αναλυτές να προβλέπουν, οτι ένα θερμό επεισόδιο δεν είναι πλέον απίθανο, πολλώ δε μάλλον, όταν ο Ερντογάν κατανοήσει αφενός, ότι τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των δικών του εξοπλιστικών ονείρων με τις ΗΠΑ θα αργήσουν, και αφετέρου πως τα σχέδιά του θα «σκοντάψουν» σε νέα αιτήματα της χώρας μας, (βλ F-35) αλλά και στην  επιρροή του ελληνοαμερικανικού λόμπι στο Κογκρέσο, εκεί όπου ο Μενέντεζ περιμένει με «ανοιχτές αγκαλιές» το τουρκικό εξοπλιστικό αίτημα για F-16, προκειμένου ώστε να το «θάψει» μία και καλή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments