Ελλάδα

Έκτακτη ενημέρωση [Live]: Συναγερμός στην Πυροσβεστική – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή

Έκτακτη ενημέρωση [Live]: Συναγερμός στην Πυροσβεστική – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή
Σε έκτακτες ανακοινώσεις προχώρησε η αναπληρώτρια Εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος - Τι είπε ενόψει της αυριανής ημέρας

Για την πρώτη πολύ δύσκολη ημέρα της αντιπυρικής περιόδου προειδοποιεί η Πυροσβεστική, καθώς αναμένεται πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών, στην κλίμακα 4 σε κεντρική και νότια Ελλάδα, καθώς και στα νησιά του Αιγαίου.

Το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την ηγεσία της Πυροσβεστικής με τους τοπικούς περιφερειάρχες.

Σε έκτακτες ανακοινώσεις από την Αναπληρώτρια Εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, Ανθυποπυραγό Ραφαέλα Τζίμα, σχετικά με τον πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς για αύριο Κυριακή 3 Ιουλίου 2022, όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

Οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης θα είναι αυξημένες, καθώς και οι περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Στις περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας  απαγορεύεται η είσοδος σε εθνικούς δρυμούς και δάση. Παράλληλα απευθύνονται συστάσεις προς τους πολίτες να είναι προσεχτικοί.

Οι πέντε κατηγορίες κινδύνου

Στο χάρτη διακρίνονται τέσσερις κανονικές κατηγορίες κινδύνου, χαμηλή, μέση, υψηλή και πολύ υψηλή, βαθμολογούμενες αντίστοιχα με αριθμούς από το 1 έως το 4. Η κατηγορία με αριθμό 5, κατά κανόνα, εμφανίζεται σπάνια στο χάρτη. Η κατηγορία αυτή αντιστοιχεί με Κατάσταση Συναγερμού.

Η έννοια των ανωτέρω κατηγοριών κινδύνου αναλύεται παρακάτω:

  • Κατηγορία Κινδύνου 1 (Χαμηλή) Ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Η πιθανότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Εάν εκδηλωθεί πυρκαγιά, οι συνθήκες (κατάσταση καύσιμης ύλης, μετεωρολογικές συνθήκες) δεν θα ευνοήσουν τη γρήγορη εξέλιξή της.
  • Κατηγορία Κινδύνου 2 (Μέση) Ο κίνδυνος είναι συνήθης για τη θερινή περίοδο. Πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, αναμένεται να είναι μέσης δυσκολίας στην αντιμετώπισή τους.
  • Κατηγορία Κινδύνου 3 (Υψηλή) Ο κίνδυνος είναι υψηλός. Είναι πιθανό να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (μορφολογία εδάφους, τοπικοί άνεμοι κλπ).
  • Κατηγορία Κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή) Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι μεγάλος αλλά, το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή.
  • Κατηγορία Κινδύνου 5 (Κατάσταση ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ) Ο κίνδυνος είναι ακραίος. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι πολύ μεγάλος. Όλες οι πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, μπορεί να λάβουν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και να αναπτύξουν ακραία συμπεριφορά αμέσως μετά την εκδήλωσή τους. Η δυσκολία ελέγχου αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη μέχρι να μεταβληθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύσσονται οι πυρκαγιές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments