Κόσμος

Ουκρανία: Αποκαταστάθηκε η σύνδεση με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ουκρανία: Αποκαταστάθηκε η σύνδεση με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο φύλακας της ατομικής ενέργειας του ΟΗΕ, δήλωσε ότι θέλει να επιθεωρήσει επειγόντως το εργοστάσιο στη νότια Ουκρανία, αλλά οι ουκρανικές αρχές αντιτίθενται σε οποιαδήποτε τέτοια επίσκεψη, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις διατηρούν τον έλεγχο

Ο φορέας εκμετάλλευσης πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε την Παρασκευή ότι αποκατέστησε τη σύνδεσή του με τα συστήματα επιτήρησης στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, τον οποίο κατέχουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο φύλακας της ατομικής ενέργειας του ΟΗΕ, δήλωσε ότι θέλει να επιθεωρήσει επειγόντως το εργοστάσιο στη νότια Ουκρανία, αλλά οι ουκρανικές αρχές αντιτίθενται σε οποιαδήποτε τέτοια επίσκεψη, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις διατηρούν τον έλεγχο.

Ήταν η δεύτερη φορά που χάθηκαν οι επικοινωνίες με το εργοστάσιο, αποτελούμενο από έξι αντιδραστήρες.

Η ουκρανική κρατική υπηρεσία Energoatom ανέφερε στο κανάλι της στο Telegram ότι αποκατέστησε τη σύνδεση «με τις δικές της προσπάθειες».

Ο σύνδεσμος, ανέφερε, είχε χαθεί «λόγω της αποκοπής από τους κατακτητές στο Enerhodar όλων των ουκρανικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της Vodavone, με την οποία ο (ΔΟΑΕ) έχει σύμβαση για μετάδοση δεδομένων».

Όλα τα “υποχρεωτικά δεδομένα παρακολούθησης διαβιβάζονται” και ο ΔΟΑΕ είχε επιβεβαιώσει την παραλαβή, ανέφερε η Energoatom.

Ο ΔΟΑΕ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η απώλεια επικοινωνιακών συνδέσεων “αυξάνει μόνο την επείγουσα ανάγκη αποστολής αυτής της αποστολής” στη Ζαπορίζια. Ανέφερε ότι η σύνδεση είχε χαθεί “λόγω διακοπής των συστημάτων επικοινωνίας της εγκατάστασης”.

Οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και κατέλαβαν το εργοστάσιο στις αρχές Μαρτίου, αφού βομβαρδισμοί κοντά στο σημείο προκάλεσαν πυρκαγιά σε ένα από τα κτίριά του.Ένας Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τον περασμένο μήνα είπε ότι η Μόσχα ήλπιζε να συνδέσει το εργοστάσιο με το ρωσικό ενεργειακό δίκτυο, αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι θα χρειαστούν χρόνια για να συνδεθεί ο σταθμός με τη Ρωσία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments