Διεθνή

CNN: “Συναγερμός” από FBI και MI5 για την κινεζική κατασκοπεία

CNN: “Συναγερμός” από FBI και MI5 για την κινεζική κατασκοπεία

Πηγή Φωτογραφίας: wired

Σε μία κοινή δήλωσή τους, για πρώτη φορά, οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας ΗΠΑ και Βρετανίας, επεσήμαναν τις κινήσεις της Κίνας, να προστατεύσει την οικονομία της έναντι πιθανόν κυρώσεων, αντίστοιχων της Ρωσίας

Οι επικεφαλής των αμερικανικών και των βρετανικών υπηρεσιών ασφάλειας, συναντήθηκαν την Τετάρτη με επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς, εφιστώντας την προσοχή στη σοβαρή, όπως τη χαρακτήρισαν, απειλή για την  ασφάλεια και την οικονομία που θέτει η Κίνα, η οποία επιδιώκει να “κλέψει” την πνευματική  ιδιοκτησία και να επηρεάσει την πολιτική σε δυτικές χώρες.

Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι και ο γενικός διευθυντής της MI5 Κεν ΜακΚάλλουμ, σε μία κοινή δήλωσή τους, για πρώτη φορά, δίνοντας έμφαση στην κοινή δουλειά των δύο υπηρεσιών ασφαλείας, σημείωσαν την ανάγκη να αποτρέψουν αυτό που χαρακτήρισαν ως πιο σοβαρή κινεζική απειλή και πρόκληση, από την κατασκοπεία και το hacking.

“Οχυρώνεται” η Κίνα απέναντι σε πιθανές κυρώσεις τύπου Ρωσίας

Πέρα από την κλοπή τεχνολογίας, η Κίνα τώρα κάνει επίσης κινήσεις για να προστατεύσει την οικονομία της από τυχόν μελλοντικές κυρώσεις, εάν προσπαθήσει να καταλάβει την Ταϊβάν με τη βία, αντλώντας μαθήματα από τις προσπάθειες της Δύσης να τιμωρήσει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, είπε ο Ρέι.

«Είδαμε την Κίνα να αναζητά τρόπους για να απομονώσει την οικονομία της έναντι πιθανών κυρώσεων, προσπαθώντας να αμβλύνει τον εαυτό της από τη ζημιά εάν κάνει κάτι για να προκαλέσει την οργή της διεθνούς κοινότητας», είπε ο Ρέι. «Στον κόσμο μας, ονομάζουμε αυτό το είδος συμπεριφοράς ένδειξη».
Ανέφερε πρόσφατες εκτιμήσεις από μελέτη του Πανεπιστημίου Γέιλ ότι οι δυτικές επιχειρήσεις έχουν χάσει 59 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποτέλεσμα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

«Και αν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν», είπε ο Ρέι, «θα μπορούσαμε να δούμε ξανά το ίδιο πράγμα, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα».

Ο ΜακΚάλλουμ επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η εκδήλωση της Τετάρτης ήταν η πρώτη φορά που οι ηγέτες του FBI και της MI5 πραγματοποίησαν κοινή δημόσια εκδήλωση. Οι δύο υπηρεσίες έχουν στενούς δεσμούς, με αξιωματικούς της MI5 να εργάζονται στο FBI και πράκτορες του FBI στην MI5.

Οι επιχειρήσεις και τα πανεπιστήμια για δεκαετίες αναζήτησαν πρόσβαση στην αναπτυσσόμενη κινεζική αγορά ως τρόπο επέκτασης των επιχειρήσεών τους. Αλλά και ο κίνδυνος έχει αυξηθεί.

«Η ευρέως διαδεδομένη δυτική παραδοχή ότι η αυξανόμενη ευημερία εντός της Κίνας και η αύξηση της συνδεσιμότητας με τη Δύση θα οδηγούσε αυτόματα σε μεγαλύτερη πολιτική ελευθερία έχει αποδειχθεί εντελώς εσφαλμένη», είπε ο ΜακΚάλλουμ. “Αλλά το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ενδιαφέρεται για τα δημοκρατικά μας συστήματα, τα μέσα ενημέρωσης και τα νομικά μας συστήματα. Όχι για να τα μιμηθεί, δυστυχώς, αλλά για να τα χρησιμοποιήσει για το κέρδος του”.
Ο Ρέι ανέφερε πρόσφατες έρευνες του FBI σχετικά με τη δραστηριότητα των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης μιας προσπάθειας να στοχοποιηθεί ένας υποψήφιος βουλευτής των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη λόγω δεσμών με τις διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν το 1989 που συντρίφθηκαν από τον κινεζικό στρατό. Είπε ότι το FBI είχε επίσης πιάσει ανθρώπους που εργάζονταν για κινεζικές εταιρείες και προσπαθήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε γενετικά τροποποιημένους σπόρους.
Ο McCallum είπε ότι το MI-5 εκτελεί τώρα επτά φορές περισσότερες έρευνες από ό,τι το 2018 σχετικά με την κινεζική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments