Διεθνή

G20: Η Ρωσία συμμετέχει στη συνεδρίαση στη σκιά της σύγκρουσης στην Ουκρανία

G20: Η Ρωσία συμμετέχει στη συνεδρίαση στη σκιά της σύγκρουσης στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: ANI-Twitter

Στη σύνοδο κορυφής θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση μεταξύ του επί μακρόν υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας και ορισμένων από τους μεγαλύτερους επικριτές της Ρωσίας από την εισβολή στην Ουκρανία,

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετέβη στο τουριστικό νησί Μπαλί της Ινδονησίας για μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G20, η οποία πρόκειται να επισκιαστεί από τις εντάσεις που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η συγκέντρωση της G20 θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή στη χώρα υποδοχής της Ινδονησίας, η οποία φέτος αντιμετώπισε την εξισορροπητική πράξη της διεξαγωγής μιας παγκόσμιας συνόδου κορυφής που πλήττεται από γεωπολιτικές πιέσεις και μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που οφείλεται στον πόλεμο.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας επιβλήθηκαν την Πέμπτη στην περιοχή Nusa Dua του Μπαλί, όπου διεξάγεται η σύνοδος, καθώς ξένοι διπλωμάτες κατέβηκαν στο τροπικό νησί για τη συνάντηση.

Μιλώντας πριν από την άφιξή της στο Μπαλί, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock είπε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση της G20 ως πλατφόρμα, δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία.

“Είναι προς το συμφέρον όλων μας να διασφαλίσουμε ότι το διεθνές δίκαιο τηρείται. Αυτός είναι ο κοινός παρονομαστής”, ανέφερε η Μπάερμποκ σε δήλωση.

Στη σύνοδο κορυφής θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση μεταξύ του επί μακρόν υπουργού Εξωτερικών του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Λαβρόφ, και ορισμένων από τους μεγαλύτερους επικριτές της Ρωσίας από την εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα χαρακτήρισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ο Λαβρόφ είχε φτάσει στο Μπαλί και σχεδίαζε να συναντήσει ορισμένους ομολόγους του της G20 στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, αλλά υπουργοί όπως η Μπάερμποκ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Λαβρόφ.

Η Ομάδα των 20 περιλαμβάνει δυτικές χώρες που κατηγόρησαν τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και επέβαλαν κυρώσεις, αλλά και χώρες όπως η Κίνα, η Ινδονησία, η Ινδία και η Νότια Αφρική που ήταν πιο σιωπηλές.

Ορισμένοι αξιωματούχοι από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν ότι η σύνοδος κορυφής στο Μπαλί δεν θα είναι «συνήθης δουλειά», με έναν εκπρόσωπο της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών να λέει ότι οι χώρες της G7 θα συντονίσουν την απάντησή τους στον Λαβρόφ στο Μπαλί.

Ανώτατοι αξιωματούχοι από τη Βρετανία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν εξαιτίας ρωσικής συμμετοχής κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής συνάντησης της G20 στην Ουάσιγκτον τον Απρίλιο.

Παρά τις πρώτες συζητήσεις για μποϊκοτάρισμα των επόμενων συνεδριάσεων της G20, οι αναλυτές λένε ότι τα δυτικά έθνη φαίνεται να έχουν αποφασίσει ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό να παραχωρήσουν τον λόγο στη Ρωσία.

Συζήτηση για την ενέργεια και την επισιτιστική ασφάλεια βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της διήμερης συνάντησης, με τη Ρωσία να κατηγορείται ότι πυροδότησε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση και επιδείνωση του πληθωρισμού εμποδίζοντας τις αποστολές ουκρανικών σιτηρών. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να διευκολύνει τις ανεμπόδιστες εξαγωγές σιτηρών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments