Διεθνή

ΗΠΑ: Δημοπρασία έκπληξη για ένα απολίθωμα δεινοσαύρου 76 εκατομμυρίων ετών

ΗΠΑ: Δημοπρασία έκπληξη για ένα απολίθωμα δεινοσαύρου 76 εκατομμυρίων ετών

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΠΕ

ΗΠΑ: Μια ιδιαίτερη δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί από τον οίκο Sotheby's στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το AP και αφορά έναν από τους πιο εντυπωσιακούς σκελετούς δεινοσαύρων, συγγενή του Τυραννόσαυρου Ρεξ

Μια ιδιαίτερη δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί από τον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το AP και αφορά έναν από τους πιο εντυπωσιακούς σκελετούς δεινοσαύρων, συγγενή του Τυραννόσαυρου Ρεξ που κυριαρχούσε στη γη πριν από περίπου 76 εκατομμύρια χρόνια.

Ο Γοργόσαυρος ήταν ένα κορυφαίο σαρκοφάγο που ζούσε στις σημερινές δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά κατά την ύστερη κρητιδική περίοδο. Προηγήθηκε από τον Τυραννόσαυρο Ρεξ  κατά 10 εκατομμύρια χρόνια.

Το απολίθωμα ανακαλύφθηκε το 2018 κοντά στην πόλη Χάβρη της Μοντάνα, σύμφωνα με τον οίκο. Έχει ύψος σχεδόν 3 μέτρα  και μήκος 6,7 μέτρα. Είναι το μοναδικό απολίθωμα διαθέσιμο για ιδιωτική ιδιοκτησία, ενώ όσοι σκελετοί του Γοργόσαυρου έχουν βρεθεί, ανήκουν σε συλλογές μουσείων,  ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών.

«Στην καριέρα μου, είχα το προνόμιο να χειριστώ και να πουλήσω  εξαιρετικά και μοναδικά αντικείμενα, αλλά λίγα έχουν την ικανότητα να εμπνέουν θαυμασμό και να αιχμαλωτίζουν τη φαντασία όπως αυτός ο απίστευτος σκελετός του Γοργόσαυρου», δήλωσε η Cassandra Hatton, επικεφαλής του τμήματος Επιστήμης και  Πολιτισμού στον Οίκο Sotheby’s.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η εκτίμηση του οίκου είναι 5 έως 8 εκατομμύρια δολάρια.

Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Οι δεινόσαυροι και η ιστορία τους αποτελούν μεγάλο μυστήριο για τους επιστήμονες. Αναλύοντας λοιπόν ένα απολίθωμα 150 ετών, οι επιστήμονες έμειναν με το στόμα ανοιχτό, καθώς βρέθηκε ένας που έπασχε από λοίμωξη του αναπνευστικού με συμπτώματα ίδια με του κορωνοϊού.

Οι παλαιοντολόγοι έκαναν τη σημαντική ανακάλυψη, όταν εξέτασαν τα απολιθωμένα οστά του λαιμού σε έναν diplodocid sauropod, έναν τεράστιο φυτοφάγο δεινόσαυρο με μακρύ λαιμό που έζησε στη Γη κατά την ύστερη Ιουρασική περίοδο. dinosaur-gf7e183869_1920

Τι ανακάλυψαν

«Έχω εξετάσει πολλούς σπονδύλους σαυροπόδων και έχω ανακαλύψει αρκετά περίεργα ευρήματα, αλλά ποτέ κάτι σαν αυτό», είπε ο Γούντραφ στην βρετανική εφημερίδα «The Guardian». Συγκλονισμένος από την ανακάλυψή του, ο Γούντραφ ανέβασε μια δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καλούσε όποιον μπορεί να γνώριζε τι ήταν, να του στείλει μήνυμα.

Η ανταπόκριση ήταν άμεση. Πολλοί επιστήμονες – που συνέχισαν να συμμετάσχουν στην έρευνα – είπαν ότι οι οστικές αναπτύξεις έμοιαζαν με προεξοχές, που μπορεί να προκληθούν μόνο από λοιμώξεις του αναπνευστικού στα πτηνά της εποχής μας. Ακολούθησε σειρά εξετάσεων: Οι λεπτομερείς αξονικές τομογραφίες των οστών του λαιμού επιβεβαίωσαν την υποψία.

Οι ασυνήθιστες αναπτύξεις βρίσκονταν σε περιοχές των οστών του λαιμού που θα είχαν προσκολληθεί σε αερόσακους, που αποτελούσαν μέρος του αναπνευστικού συστήματος του δεινόσαυρου. Οι ανωμαλίες μπορεί να σχηματίστηκαν ως απόκριση σε μια λοίμωξη παρόμοια με την ασπεργίλλωση (ομάδα παθήσεων που προκαλείται από τον μύκητα Ασπέργιλλο) και η οποία προκαλείται από την εισπνοή σωματιδίων μούχλας, κατέγραψαν οι ερευνητές στο Scientific Reports.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments