Οικονομία

“Καμπανάκι” από το ΔΝΤ για παγκόσμια ύφεση το 2023

“Καμπανάκι” από το ΔΝΤ για παγκόσμια ύφεση το 2023

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

"Καμπανάκι" έκρουσε το ΔΝΤ για μια ενδεχόμενη παγκόσμια ύφεση το 2023

“Καμπανάκι” έκρουσε το ΔΝΤ για μια ενδεχόμενη παγκόσμια ύφεση το 2023. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι «έχουν πέσει σοβαρές σκιές» στις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία από τον Απρίλιο και ότι η ίδια δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή παγκόσμια ύφεση το επόμενο έτος, δεδομένων των αυξημένων κινδύνων.

Η Γκεοργκίεβα είπε στο πρακτορείο Reuters ότι εντός των επόμενων εβδομάδων το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή του για 3,6% ανάπτυξη το 2022. Αυτή θα είναι η τρίτη αναθεώρηση των προβλέψεων από τις αρχές του έτους. Πρόσθεσε ότι οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ εξετάζουν ακόμη τα νέα δεδομένα. Το ΔΝΤ αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την επικαιροποιημένη πρόβλεψή του για το 2022 και το 2023 στα τέλη Ιουλίου. Τον Απρίλιο είχε υποβαθμίσει την πρόβλεψή του κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Το 2021 η παγκόσμια οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη 6,1%.

ΔΝΤ: Μόνο στις ευάλωτες ομάδες η στήριξη στα μέτρα βοήθειας

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει φέρει στα ύψη τις τιμές των τροφίμων και το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, και γι’ αυτό το λόγο η πλειονότητα των κυβερνήσεων έχουν φέρει δυσκολίες στην οικονομική πολιτική τους και δύσκολα θα υπάρξει λύση στο άμεσο χρονικό διάστημα. Οι χώρες εισήγαγαν μια ποικιλία μέτρων πολιτικής ως απάντηση σε αυτήν την άνευ προηγουμένου άνοδο των τιμών των πιο κρίσιμων εμπορευμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου David Amaglobeli, Emine Hanedar, Gee Hee Hong και Céline Thévenot αναλύουν σε έρευνά τους αυτά τα ανακοινωθέντα μέτρα από τα κράτη μέλη, τονίζοντας ότι πολλές κυβερνήσεις προσπάθησαν να περιορίσουν την άνοδο των εγχώριων τιμών καθώς αυξάνονταν οι διεθνείς τιμές, είτε μειώνοντας τους φόρους είτε παρέχοντας άμεσες επιδοτήσεις τιμών. Αλλά τέτοια μέτρα στήριξης με τη σειρά τους δημιουργούν νέες πιέσεις στους προϋπολογισμούς που έχουν ήδη πιεστεί από την πανδημία.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments