Διεθνή

G20: “Επιπλήξεις” Λαβρόφ στη Δύση για “φρενήρη” κριτική

G20: “Επιπλήξεις” Λαβρόφ στη Δύση για “φρενήρη” κριτική

Πηγή Φωτογραφίας: reuters

Επέπληξε τους δυτικούς ομολόγους του κατά τη συνεδρίαση της G20 γιατί χάνουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν τα παγκόσμια οικονομικά ζητήματα

 Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε την Παρασκευή τη «φρενήρη» -όπως τη χαρακτήρισε- κριτική της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της G20, επιπλήττοντας τους αντιπάλους της Ρωσίας ότι χάνουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν τα παγκόσμια οικονομικά ζητήματα

Η διοργανώτρια Ινδονησία προέτρεψε την G20 να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία στη συνάντηση, η οποία έβαλε ορισμένους από τους πιο ένθερμους επικριτές της εισβολής της Ρωσίας στο ίδιο δωμάτιο με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Μόσχας.

«Επιτιθέμενοι», «εισβολείς», «κατακτητές» – ακούσαμε πολλά πράγματα σήμερα», είπε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως η συζήτηση της Δύσης “ξέφυγε σχεδόν αμέσως, μόλις πήραν τον λόγο, στη φρενήρη κριτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία”.

Μάλιστα επέπληξε τους δυτικούς ομολόγους τους λέγοντας «πως απέφυγαν να ακολουθήσουν την εντολή της G20, να ασχοληθούν με ζητήματα της παγκόσμιας οικονομίας».

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» – όπως τη χαρακτηρίζει – έχει σκοπό να εμποδίσει τον ουκρανικό στρατό, να ξεριζώσει ανθρώπους τους οποίους αποκαλεί “επικίνδυνους εθνικιστές” και να εμποδίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν την Ουκρανία για να απειλήσουν τη Ρωσία.

Η Μόσχα υποστηρίζει επίσης ότι η προσπάθεια της Δύσης να απομονώσει τη Μόσχα με τις αυστηρότερες κυρώσεις στη σύγχρονη εποχή μοιάζει με κήρυξη οικονομικού πολέμου και ότι η Ρωσία από εδώ και στο εξής θα στραφεί προς την Κίνα, την Ινδία και άλλες δυνάμεις εκτός Δύσης.

Ο Λαβρόφ άφησε και αιχμές κατά της Δύσης και της στάσης της ως προς την έκβαση του πολέμου, λέγοντας πως αν ήθελε η Ουκρανία να νικήσει τη Ρωσία, τότε δεν υπήρχε τίποτα να συζητηθεί με τη Δύση, η οποία, όπως είπε, εμπόδιζε το Κίεβο να επιδιώξει μια ειρηνευτική συμφωνία.

Κατά τη διάρκεια της υποδοχής του από την Ινδονήσια ομόλογό του, ο Λαβρόφ έγινε δέκτης διαμαρτυριών με παρευρισκόμενους να φωνάζουν «Πότε θα σταματήσεις τον πόλεμο» και «Γιατί δεν σταματάς τον πόλεμο».

Η ρωσική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι μια προσπάθεια μποϊκοτάρισμα της Ρωσίας στη G20 απέτυχε θεαματικά και προσέβαλε την Ινδονησία.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία και την Τουρκία για τα σιτηρά, χωρίς ωστόσο να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments