Διεθνή

Ιαπωνία: Πυροβόλησαν τον πρώην πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε

Ιαπωνία: Πυροβόλησαν τον πρώην πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε

Πηγή Φωτογραφίας: ft

Η επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας - Ο Άμπε υπηρέτησε δύο θητείες ως πρωθυπουργός για να γίνει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας πριν παραιτηθεί το 2020

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ο οποίος δέχθηκε πυροβολισμούς από έναν άνδρα κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας στη δυτική πόλη Νάρα, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK. .

Ο Άμπε, 67 ετών, φαινόταν να βρίσκεται σε κατάσταση καρδιακής ανακοπής, ανέφερε το δίκτυο και το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo. Ακούστηκαν πυροβολισμοί και καπνός καπνού φάνηκε καθώς ο Άμπε έκανε μια ομιλία για την προεκλογική εκστρατεία έξω από έναν σιδηροδρομικό σταθμό, ανέφερε το NHK, ενώ δημοσιογράφος του είπε ότι ακούστηκαν δύο διαδοχικοί πυροβολιμοί.

Ο δράστης συνελήφθη ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα κινητρά του

Ο Άμπε υπηρέτησε δύο θητείες ως πρωθυπουργός για να γίνει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας πριν παραιτηθεί το 2020 επικαλούμενος προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, παρέμεινε κυρίαρχη παρουσία του κυβερνώντος κόμματος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP), ελέγχοντας μία από τις μεγάλες φατρίες του.

Ο προστατευόμενος του, ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, αντιμετωπίζει εκλογές στην Άνω Βουλή την Κυριακή, στις οποίες οι αναλυτές λένε ότι ελπίζει να βγει από τη σκιά του Άμπε και να ορίσει την πρωθυπουργία του.

Ο Άμπε ήταν περισσότερο γνωστός για την υπογραφή της πολιτικής του «Abenomics» που χαρακτηρίζει την τολμηρή νομισματική χαλάρωση και τις δημοσιονομικές δαπάνες.

Ενίσχυσε επίσης τις αμυντικές δαπάνες μετά από χρόνια παρακμής και επέκτεινε την ικανότητα του στρατού να προβάλλει ισχύ στο εξωτερικό.

Σε μια ιστορική αλλαγή το 2014, η κυβέρνησή του ερμήνευσε εκ νέου το μεταπολεμικό, ειρηνιστικό σύνταγμα για να επιτρέψει στα στρατεύματα να πολεμήσουν στο εξωτερικό για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το επόμενο έτος, η νομοθεσία τερμάτισε την απαγόρευση άσκησης του δικαιώματος συλλογικής αυτοάμυνας ή υπεράσπισης μιας φιλικής χώρας που δεχόταν επίθεση.

Ο Άμπε, ωστόσο, δεν πέτυχε τον μακροχρόνιο στόχο του να αναθεωρήσει το σύνταγμα που συνέταξαν οι ΗΠΑ γράφοντας τις Δυνάμεις Αυτοάμυνας, όπως είναι γνωστός ο στρατός της Ιαπωνίας, στο ειρηνιστικό Άρθρο 9.

Συνέβαλε καθοριστικά στη νίκη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 για το Τόκιο, αγαπώντας την επιθυμία να προεδρεύσει στους Αγώνες, οι οποίοι αναβλήθηκαν κατά ένα χρόνο για το 2021 λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Ο Άμπε ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά του το 2006 ως ο νεότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά από ένα χρόνο που μαστιζόταν από πολιτικά σκάνδαλα, την οργή των ψηφοφόρων για τα χαμένα συνταξιοδοτικά αρχεία και τις εκλογές για το κυβερνών κόμμα του, ο Άμπε παραιτήθηκε επικαλούμενος κακή υγεία.

Έγινε ξανά πρωθυπουργός το 2012.

Ο Άμπε προέρχεται από μια πλούσια πολιτική οικογένεια που περιελάμβανε έναν πατέρα υπουργό Εξωτερικών και έναν θείο που υπηρέτησε ως πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments