Pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Παναγιώτης Κυριακόπουλος
Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης

Με την
Σοφία Χύτου

Παναγιώτης Κυριακόπουλος στο pagenews.gr: Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε τις οικονομίες στην Ευρωζώνη

Παναγιώτης Κυριακόπουλος στο pagenews.gr: Ο Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης Παναγιώτης Κυριακόπουλος αναφέρθηκε στην ακρίβεια, τις ανατιμήσεις και τις επιπτώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, τις αυξανόμενες τιμές και την αισχροκέρδεια, για το τι πρέπει να αλλάξει σε επίπεδο ευρωπαϊκό για την ακρίβεια. 

Ο Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης Παναγιώτης Κυριακόπουλος μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου όπου αναφέρθηκε για την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις και τις επιπτώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, τις αυξανόμενες τιμές και την αισχροκέρδεια, για το τι πρέπει να αλλάξει σε επίπεδο ευρωπαϊκό για την ακρίβεια.

Παναγιώτης Κυριακόπουλος στο pagenews.gr: Για την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις και τις επιπτώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη

“Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φανερές επιπτώσεις πέραν από τις ανθρωπιστικές που όλοι γνωρίζουμε που αφορούν το προσφυγικό υπάρχουν κυρίως οικονομικές επιπτώσεις. Όλες οι οικονομίες πλήττονται είτε όπως λέμε οι πιο προηγμένες οικονομίες για παράδειγμα η Αμερική, ο Καναδάς αλλά και ολόκληρη η Ευρωζώνη. Σχετικά με τις επιπτώσεις κύρια επίπτωση του πολέμου είναι ότι υπάρχει έλλειψη διαφόρων αγαθών βασικών (π.χ. όλη η Ευρωζώνη έρχεται αντιμέτωπη με ένα κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης η οποία μπορεί στο μέλλον να μας απασχολήσει. Προς το παρών δεν διαφαίνεται κάποιος κίνδυνος, γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι εξαγωγείς περισσότερο από 80% π.χ. στο ηλιέλαιο, στο καλαμπόκι και 30% στα σιτηρά. Επίσης όπως βλέπουμε υπάρχουν έντονες πληθωριστικές πιέσεις. Αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις σχετικά με την Ελλάδα έχουν ένα ράλι τιμών σε διψήφια ποσοστά…” σημείωσε ο κ. Κυριακόπουλος.

Παναγιώτης Κυριακόπουλος στο pagenews.gr: Για τις αυξανόμενες τιμές και την αισχροκέρδεια

“Σίγουρα πολύ βρίσκουν σε κάθε τέτοια συγκυρία να εκμεταλλευτούν την κατάσταση αυτή οπότε παρατηρούνται σε κάποιες περιπτώσεις φαινόμενα αισχροκέρδειας. Για αυτό τα κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχουν εντείνει τους ελέγχους για την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων αισχροκέρδειας. Όπως βλέπουμε η μεγάλη αύξηση είναι στον κλάδο ενέργειας και η δεύτερη μεγάλη αύξηση είναι σε διάφορα καταναλωτικά αγαθά, οπότε αυτό παρατηρείτε κυρίως στα διάφορα καταναλωτικά αγαθά. Για αυτό και έχουν επιβληθεί και πρόστιμα π.χ. σε σούπερ μάρκετ όπου παρατηρήθηκαν φαινόμενα αισχροκέρδειας” υπογράμμισε ο κ. Κυριακόπουλος.

Παναγιώτης Κυριακόπουλος στο pagenews.gr: Για το τι πρέπει να αλλάξει σε επίπεδο ευρωπαϊκό για την ακρίβεια

“Σίγουρα μετά την πανδημία του covid γυρίσαμε σε τροχιά ύφεσης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Αυτό μετά από ύφεση φαινόμενα πληθωρισμού είναι εμφανή και είναι αναμενόμενα..” ανέφερε.