Ελλάδα

Κορωνοϊός – Γουργουλιάνης: “Αυτές οι μεταλλάξεις δεν κάνουν πνευμονίες”

Κορωνοϊός – Γουργουλιάνης: “Αυτές οι μεταλλάξεις δεν κάνουν πνευμονίες”

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Pixabay

Κορωνοϊός - Γουργουλιάνης: "Μπορεί ο κορωνοϊός να έχει γίνει πιο μεταδοτικός, αλλά δεν προκαλεί σοβαρή νόσο και δεν σκοτώνει". Αυτό σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας

“Μπορεί ο κορωνοϊός να έχει γίνει πιο μεταδοτικός, αλλά δεν προκαλεί σοβαρή νόσο και δεν σκοτώνει”. Αυτό σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστας Γουργουλιάνης, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του ιού στην Ελλάδα, ενώ επεσήμανε ότι αυτές οι μεταλλάξεις δεν κάνουν πνευμονίες.

«Το καλό νέο για τον κορωνοϊό έρχεται από τη Νότια Αφρική και το έχουμε δει στην πατρίδα μας τους τελευταίους 6 μήνες. Αυτές οι μεταλλάξεις δεν κάνουν πνευμονίες που σημαίνει ότι δεν προκαλούν βαριά νόσο, δε χρειάζεται οι άνθρωποι να μπουν στο νοσοκομείο, να διασωληνωθούν και δεν πεθαίνουν», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ή των μολύνσεων από μόνος του δε λέει τίποτα.

Ωστόσο, εξήγησε ότι υπάρχουν και άνθρωποι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, και ακόμα και προ κορωνοϊού με μια απλή λοίμωξη ταλαιπωρούνται. «Από τον Ιανουάριο και μετά έχουμε στα νοσοκομεία ανθρώπους που η μέση ηλικία τους είναι πάνω από 80 χρονών και οι συνοσηρόττητες που έχουν είναι το βασικό πρόβλημα. Αυτή είναι η πλειονότητα των ασθενών που έχουμε και αυτούς πρέπει να προστατεύσουμε», επισήμανε ο κ. Γουργουλιάνης καλώντας τους ευάλωτους να εμβολιαστούν και με την τέταρτη δόση.

Μάλιστα, προέβλεψε ότι μέσα στον Ιούλιο θα τελειώσει το πανδημικό κύμα που ξεκίνησε την 1η Ιουνίου στη χώρα μας, όπως συνέβη και στην Πορτογαλία.

Όπως είπε, θα έχουμε συνεχώς καινούριες μεταλλάξεις με ολοένα και πιο αυξημένη μεταδοτικότητα, η οποία βέβαια θα συνοδεύεται με ελαφρύτερη νόσο. «Όταν ο ιός γίνεται μεταδοτικότερος, δε σκοτώνει. Γιατί αν σκότωνε τους ανθρώπους, δε θα επιβίωνε», κατέληξε.

Βασιλακόπουλος: “Η χαλάρωση των μέτρων συνέπεσε με τις μεταδοτικές παραλλαγές της Όμικρον”

Η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει φέρει μεγάλο και έντονο προβληματισμό στην ιατρική κοινότητα της χώρας και μάλιστα ήταν και ο λόγος που αποφασίστηκε και η επίσπευση της 4ης δόσης του εμβολίου και στις ηλικίες άνω των 30.

Για αυτό το γεγονός αναφέρθηκε ο  καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος μίλησε για την πορεία της πανδημίας και την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Σε σχετική ερώτηση που του έγινε για την μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού, ο καθηγητής εξήγησε πως η κάθε παραλλαγή μετά την άλλη θα είναι μεταδοτικότερη καθώς ο ιός, λόγω της ανοσίας πολλών, δυσκολεύεται να επιβιώσει, όποτε αναγκάζεται να γίνεται μεταδοτικότερος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments