Διεθνή

ΗΠΑ – ΚΙΝΑ: Πεντάωρες συνομιλίες για βελτίωση των σχέσεών τους

ΗΠΑ – ΚΙΝΑ: Πεντάωρες συνομιλίες για βελτίωση των σχέσεών τους

Πηγή Φωτογραφίας: WBUR

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα πραγματοποίησαν πεντάωρες συνομιλίες. Μετά από μια ασυνήθιστα μακρά συνάντηση με στόχο την αποτροπή της κλιμάκωσης των διμερών εντάσεων μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών του κόσμου, σημειώθηκε βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα πραγματοποίησαν πεντάωρες συνομιλίες. Μετά από μια ασυνήθιστα μακρά συνάντηση με στόχο την αποτροπή της κλιμάκωσης των διμερών εντάσεων μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών του κόσμου, σημειώθηκε βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων, αν και παραμένουν οι μεταξύ τους διαφορές ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία και την Ταιβάν. 

Οι επικεφαλής της κινεζικής και αμερικανικής διπλωματίας, Ουάνγκ Γι και Άντονι Μπλίνκεν αντιστοίχως, έκαναν λόγο για «εποικοδομητική συζήτηση», η οποία έλαβε χώρα στην Ινδονησία και είχε ως στόχο να αμβλυνθούν οι θυελλώδεις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων αυτών χωρών.  

Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι κ.κ. Μπλίνκεν και Ουάνγκ ήταν τον περασμένο Οκτώβριο επί ιταλικού εδάφους, στη Ρώμη. «Παρά την πολυπλοκότητα της σχέσης μας, μπορώ να πω με κάποια σιγουριά ότι οι αντιπροσωπείες μας βρήκαν τις σημερινές συζητήσεις χρήσιμες, ειλικρινείς και εποικοδομητικές», δήλωσε ο κ. Μπλίνεκν.

Ωστόσο, η αυξανόμενη στρατιωτική πίεση του Πεκίνου στην Ταιβάν, ένα δημοκρατικό νησί που η Κίνα θεωρεί αναπόσπαστο μέρος της επικράτειάς της και έχει δεσμευτεί να ανακαταλάβει στο μέλλον, παραμένει σημαντικό πρόβλημα για την Ουάσιγκτον, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Έχω εκφράσει τις βαθιές ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών για την ολοένα και πιο προκλητική ρητορική και δραστηριότητες του Πεκίνου προς την Ταιβάν και τη ζωτική σημασία της διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταιβάν», υπογράμμισε ο κ. Μπλίνκεν, μετά το πέρας της συνάντησης. 

Επίσης, ο πόλεμος στην Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης, σε μια στιγμή που  η θέση του Πεκίνου περιπλέκει τις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, που ήδη μαστίζονται από διχασμούς και εχθρότητα σε πολλά άλλα ζητήματα, δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε έτσι από  τον Κινέζο ομόλογό του να αποστασιοποιηθεί από τη Μόσχα και να καταδικάσει τη ρωσική «επιθετικότητα» κατά της Ουκρανίας.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών πρόκειται να συνεχιστούν σύντομα, αφού οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας αναμένεται να συνομιλήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης, εντός των προσεχών εβδομάδων. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments