Διεθνή

Κομισιόν: Η Τουρκία δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της

Κομισιόν: Η Τουρκία δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Κομισιόν: Συγκεκριμένα, η Ναμπίλα Μασράλι, εκπρόσωπος της Commission, σημειώνει στον λογαριασμό της στο Twitter: «Ως παλαιό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως να σημειώσει σταθερή και διαρκή πρόοδο στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Η σημερινή είναι μέρα αποδοκιμασιών της Τουρκίας από σημαίνοντα υπερεθνικά κέντα αποφάσεων, με τη σκυτάλη να παίρνει, αυτή τη φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.`

Συγκεκριμένα, η Ναμπίλα Μασράλι, εκπρόσωπος της Commission, σημειώνει στον λογαριασμό της στο Twitter: «Ως παλαιό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως να σημειώσει σταθερή και διαρκή πρόοδο στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Η παρέμβαση αυτή της εκπροσώπου της Επιτροπής εγγράφεται στη συνέχεια της καταδικαστικής απόφασης, την οποία εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αντικείμενο την υπόθεση Καβάλα.

Επιπλέον, η Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσθέτει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία παρέλειψε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει του άρθρου 46 § 1 της Σύμβασης για συμμόρφωση με την απόφαση Τμήματος που εξέδωσε το Δικαστήριο στην υπόθεση Καβάλα κατά Τουρκίας στις 10 Δεκεμβρίου 2019».

Διευκρινίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ιδρύθηκε το 1959 με σκοπό να συστηματοποιήσει την εξέταση προσφυγών που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα κατά των κρατών μελών βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1950 Έργο του Δικαστηρίου είναι ο έλεγχος της εφαρμογής της Σύμβασης, εκδικάζοντας προσφυγές πολιτών κατά παραβιάσεων που διαπράχθηκαν από κράτη μέλη, όπως διάφορες ατομικές και πολιτικές ελευθερίες.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν πρέπει να συγχέεται ή, πολύ περισσότερο, να ταυτίζεται, λοιπόν, με τα Δικαστήριο της ΕΕ και το ενωσιακό δίκαιο και  εύστοχα επισημαίνει η κ. Μασράλι, από την πλευρά της, πως «η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αυξάνει τις ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με τη συμμόρφωση της τουρκικής δικαιοσύνης στα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments