Διεθνή

Σάντσεθ: “Η Μαδρίτη αναμένεται να επιβάλει προσωρινούς φόρους σε τράπεζες και εταιρίες ενέργειας”

Σάντσεθ: “Η Μαδρίτη αναμένεται να επιβάλει προσωρινούς φόρους σε τράπεζες και εταιρίες ενέργειας”

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σάντσεθ: "Η Ισπανία θα επιβάλει προσωρινούς φόρους σε εταιρίες ενέργειας και σε τράπεζες που αναμένεται να εισφέρουν έσοδα 7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023-2024", επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας

“Η Ισπανία θα επιβάλει προσωρινούς φόρους σε εταιρίες ενέργειας και σε τράπεζες που αναμένεται να εισφέρουν έσοδα 7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023-2024 και να βοηθήσουν τους Ισπανούς να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό”, δήλωσε σήμερα Τρίτη [12/7] ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Η κυβέρνηση αναμένεται να συγκεντρώσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο το 2023 και το 2024 από τον φόρο στα έκτακτα κέρδη που θα έχουν οι εταιρίες ενέργειας φέτος και την επόμενη χρονιά, ενώ ο φόρος στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα εισφέρει 1,5 δισεκ. ευρώ σε έσοδα κατ’ έτος, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο. Οι μετοχές των τραπεζών, όπως της Sabadell και της Caixabank, σημείωσαν πτώση έως 8% ύστερα από την ανακοίνωση.

Ο Σάντσεθ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός, που σε μεγάλο βαθμό προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ισπανία, παρομοιάζοντάς τον με «σοβαρή ασθένεια της οικονομίας μας που φτωχοποιεί τους πάντες, ιδιαίτερα τους πλέον ευάλωτους».

Οι σοσιαλιστές έτοιμοι για αντιλαϊκά μέτρα

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η σοσιαλιστική κυβέρνηση υπό τον Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία, αφού η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας, ανατρέποντας πλήρως τους σχεδιασμούς για πολιτικές παροχών και οδηγώντας την στη λήψη αντιδημοφιλών οικονομικών μέτρων.

Είναι πλέον γεγονός ότι, δυστυχώς, η Ισπανία οδεύει με ταχύτατο ρυθμό προς μια βαθιά και πολύπλευρη κρίση, με την σοσιαλιστική κυβέρνηση να βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν από την «αλλαγή πορείας».

Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε απόσταση ανάσας από το 11%, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια στους καταναλωτές, οι οποίοι βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται συνεχώς.

Επιπλέον, η  έως τώρα επεκτατική οικονομική πολιτική, που ακολούθησε η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Σάντσεθ, δεν επιτρέπει τη δημιουργία δημοσίων θέσεων εργασίας. Το οικονομικό επιτελείο συζητεί ήδη με παράγοντες του ιδιωτικού τομέα τη δημιουργία στοιχειωδώς θετικού κλίματος για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών, ικανών να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης. Η ανεργία φθάνει πλέον τα 2.880.582 άτομα.

Ακόμη, η σοσιαλιστική κυβέρνηση διαπιστώνει το ενδεχόμενο του πλήρους εκτροχιασμού του προϋπολογισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο, αν εξακολουθήσει μάλιστα και η ρωσική στρατιωτική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments