Ελλάδα

ΑΕΙ νομοσχέδιο: Συμμετοχή σε θέσεις δημόσιας διοίκησης και απόφοιτοι κολλεγίων

ΑΕΙ νομοσχέδιο: Συμμετοχή σε θέσεις δημόσιας διοίκησης και απόφοιτοι κολλεγίων

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

ΑΕΙ νομοσχέδιο: Με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, που κατατέθηκε χτες [12/7] το βράδυ στη Βουλή, για τις θέσεις διοίκησης στον δημόσιο τομέα δε θα απαιτούνται πτυχία «Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμα της αλλοδαπής, αλλά και κολλεγίων

Με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, που κατατέθηκε χτες [12/7] το βράδυ στη Βουλή, για τις θέσεις διοίκησης στον δημόσιο τομέα δε θα απαιτούνται πτυχία «Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμα της αλλοδαπής» αλλά «Πτυχία Ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή αρμοδίως αναγνωρισμένο πτυχίο της αλλοδαπής». Θα μπορούν, δηλαδή, να διεκδικούν μια θέση και απόφοιτοι κολλεγίων, συνθήκη που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα. Ο υπόλοιπες προϋποθέσεις παραμένουν ίδιες.

Όπως αναφέρεται στο Άρθρο 9 της τροπολογίας, τα απαιτούμενα προσόντα στη διαδικασία της επιλογής διοικήσεων στο δημόσιο τομέα είναι:

  • α) Πτυχίο Ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης (Πανεπιστημιακού ή Τεχνολογικού Τομέα) ή μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αρμοδίως αναγνωρισμένο πτυχίο ή μεταπτυχιακός τίτλος της αλλοδαπής.
  • β) Πολύ καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας κράτους μέλους της ΕΕ
  • γ) Πενταετής τουλάχιστον εργασιακή εμπειρία στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Περαιτέρω απαιτούμενα προσόντα αναφορικά με τις πληρωμένες θέσεις είναι δυνατόν να προβλέπονται με ειδικές διατάξεις.
  • Μέχρι σήμερα, αυτό που ισχύει για την αντίστοιχη διαδικασία είναι:
  • α) Πτυχίο Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής.
  • β) Πολύ καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας κράτους μέλους της ΕΕ.
  • γ) Πενταετής τουλάχιστον εργασιακή εμπειρία στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

Επίσης απορρίφθηκε, κατά πλειοψηφία, η ένσταση συνταγματικότητας επί διατάξεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, για το νέο μοντέλο διοίκησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, που είχε καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Την πρόταση αντισυνταγματικότητας καταψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ την υπερψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Ελληνικής Λύσης, που απείχε από την ψηφοφορία. Απορρίπτοντας την ένσταση συνταγματικότητας, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, υπεραμύνθηκε των αλλαγών, τονίζοντας ότι «το Σύνταγμα καθορίζει την αρχή του αυτοδιοίκητου και της αυτοδιάθεσης των πανεπιστημίων, ενώ τη θέσπιση κανόνων για την οργάνωση και λειτουργία των ΑΕΙ και ο τρόπος συγκρότησης και λειτουργίας τους ανήκει στη Βουλή».

«Το σύνταγμα δεν απαιτεί συγκεκριμένες ιδιότητες των οργάνων, αλλά αποκλείει μόνο την κρατική παρέμβαση. Αυτό που συζητάμε σήμερα, ως προς την ανάδειξη πρυτάνεων και κοσμητόρων έχει κριθεί με την απόφαση 519 της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία αναφέρει ότι η έμμεση αυτοδιοίκηση είναι συνταγματικά θεμιτή», επεσήμανε.

Παράλληλα, η κ. Κεραμέως απέρριψε και την ένσταση συνταγματικότητας για την χρηματοδότηση των ΑΕΙ, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει μισή διάταξη που να επηρεάζει την υποχρέωση του κράτους για κρατική χρηματοδότηση, και αυτό που κάνει το νομοσχέδιο είναι να τους δίνει επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments