Πολιτισμός

Μια καθηλωτική έκθεση ωδή στον Yves Klein εφευρέτη του μπλε χρώματος

Μια καθηλωτική έκθεση ωδή στον Yves Klein εφευρέτη του μπλε χρώματος

Πηγή Φωτογραφίας: Vogue

Μετά τo exhibition στη Βενετία, το Carrières des Lumières αναβιώνει τη μεταφυσική διάσταση στο χρώμα

Μονοχρωματικά έργα, ζωγραφική αισθαντικότητα και τρισδιάστατη εικόνα μας εισάγουν στην “Μπλε Εποχή”. Αυτός ο καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει την δική του αισθητική ταυτότητα. Ο κόσμος γι’ αυτόν διακρίνεται από μια διαφορετική, πιο ονειροπόλα ματιά, στην οποία πρωταγωνιστές είναι η συμμετρία και η έντονη αντίθεση μεταξύ του λευκού και του μπλε. Μια νέα εποχή δημιουργικότητας και φαντασίας ξεκινά με τον ίδιο να θεωρείται πρωτοπόρος και επαναστάτης. Ο Γάλλος εικαστικός καλλιτέχνης, Yves Klein, αφήνει την αυθεντική του σφραγίδα στην μεταπολεμική ευρωπαϊκή τέχνη και πλέον έχουμε τη χαρά να γνωρίσουμε ακόμη πιο βαθιά την καλλιτεχνική του φιλοσοφία. Ο ίδιος επιθυμούσε να μετατρέψει την ζωή του σε εικαστικά έργα, χαρίζοντας μια πνευματική και μεταφυσική διάσταση στο χρώμα τους. Μετά την έκθεση στην Βενετία, το δημοφιλές κέντρο τεχνών, Carrières de Lumières, με έδρα την περιοχή Les Baux-de-Provence της Προβηγκίας, φιλοξενεί τα σημαντικά έργα του σπουδαίου artist που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα.

Το exhibition με τίτλο «Yves Klein, το άπειρο μπλε» άνοιξε τις πύλες του στις 4 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Ιανουαρίου του 2023

Σ’ ένα δωμάτιο, καταφέρνει να αναβιώσει τις κεντρικές του αξίες, μυώντας μας στα μαγικά “κουτιά” του μυαλού του. Μέσα από τα ψηφιακά του φίλτρα, ένα σύντομο πρόγραμμα παρουσιάζεται στο κοινό και το χρώμα πάλλεται, δημιουργώντας φοβερές εικόνες που μαγνητίζουν τα βλέμματα. Ήχος και φως “φλερτάρουν” μ’ έναν ξεχωριστό τρόπο και μας καλούν σε μια υπνωτική βουτιά στις μονοχρωμίες. Ενενήντα έργα και εξήντα εικόνες αρχείου ζωντανεύουν υπό τις διαχρονικές μελωδίες του Vivaldi.

Ο εφευρέτης του μπλε

Ανατρεπτικός και ανήσυχος σε κάθε δημιουργική περίοδο της ζωής του, γνώριζε πολύ καλά πώς να επικοινωνήσει τη ζωηρή του φαντασία, στην οποία πρωταγωνιστής ήταν πάντα το μπλε. Γεννήθηκε στις 28 Απριλίου του 1928 στη Νίκαια της Γαλλίας. Αποτέλεσε μια ηγετική φυσιογνωμία του γαλλικού καλλιτεχνικού κινήματος του Νεορεαλισμού. Ο Klein ήταν πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της performance art, καθώς και πρόδρομος της minimal τέχνης και της pop art. Η κεντρική ζωγραφική του φόρμουλα πίσω από το International Klein Blue κατοχυρώθηκε τον Μάιο του 1960 στο National Institut de la Propriété Industrielle.

Ξεκίνησε να “χτίζει” την κουλτούρα των κλασικών μονοχρωμιών του το 1947. Η κεντρική του ιδέα ήταν η απόρριψη της τεχνικής της αναπαράστασης στη ζωγραφική και η επιδίωξη της εκφραστικής ελευθερίας. Ο ίδιος δεν είχε έδωσε τίτλους σ’ αυτά τα έργα, αλλά μετά το θάνατό του το 1962 η χήρα του, Rotraut Klein-Moquay, αρίθμησε όλες τις γνωστές μπλε μονοχρωμίες IKB 1 έως IKB 194, σε μια συλλογή που όμως δεν αντικατοπτρίζει τη χρονολογική τους σειρά. Όμως, πέρα από αυτά τα στοιχεία, η προσέγγισή του συνδεόταν άμεσα με την πίστη στο Θεό και στην ψυχή. Ο Klein πίστευε ότι το International Klein Blue ήταν το τέλειο όργανο για να αναπτύξει την πίστη του στις πνευματικές δυνάμεις και στο άυλο. Το Ultramarine είναι το παραδοσιακό συμβολικό χρώμα του Αγίου Πνεύματος στη χριστιανική θρησκεία και συμβολίζει την έκταση του απέραντου ουρανού και το βάθος των ωκεανών. Έτσι επέκτεινε την έμπνευσή του και ενέταξε την ανθρωπομετρία στην Μπλε Εποχή του. Τα ανθρώπινα σώματα αντιπροσώπευαν για τον ίδιο τα πινέλα σ’ έναν πίνακα. Μάλιστα είχε αναφέρει: «Με αυτόν τον τρόπο, έμεινα καθαρός. Δεν λερώνω πια τον εαυτό μου με χρώμα, ούτε καν τις άκρες των δακτύλων μου». Η Γη ακόμη αποτελεί ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στο έργο του. Εμφανίζεται σε πολλές παραλλαγές και σχηματίζει μια σειρά έργων με τον παγκόσμιο τίτλο Planetary reliefs. Το 1957, ο Klein δήλωσε ότι ολόκληρος ο κόσμος είναι μπλε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments