Οικονομία

Κομισιόν για Ελλάδα: Ισχυρή άνοδος ΑΕΠ κατά 4% φέτος αλλά εκτίναξη πληθωρισμού στο 8,9%

Κομισιόν για Ελλάδα: Ισχυρή άνοδος ΑΕΠ κατά 4% φέτος αλλά εκτίναξη πληθωρισμού στο 8,9%

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Κομισιόν για Ελλάδα: Με ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ κατά 4%, πολύ πιο υψηλό από τη μέση επίδοση ανά την ΕΕ αλλά και σημαντικά μεγαλύτερο από την προηγούμενη εκτίμηση και της Επιτροπής (3,5%) και του ΥΠΟΙΚ (3,1%) θα «τρέξει» φέτος η ελληνική οικονομία

Με ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ κατά 4%, πολύ πιο υψηλό από τη μέση επίδοση ανά την ΕΕ αλλά και σημαντικά μεγαλύτερο από την προηγούμενη εκτίμηση και της Επιτροπής (3,5%) και του ΥΠΟΙΚ (3,1%) θα «τρέξει» φέτος η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις θερινές εκτιμήσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. H Επιτροπή πάντως υποβαθμίζει στο 2,4%, από 3,1% προηγουμένως κατά τις εαρινές της εκτιμήσεις, τον ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ για το 2023.

Από την άλλη πλευρά, επιδεινώνει σημαντικά την πρόβλεψή της για την πορεία των τιμών. Περιμένει άνοδο του πληθωρισμού φέτος κατά 8,9% στην Ελλάδα, ταχύτερη του μέσου όρου της ΕΕ (έναντι πρόβλεψης για αύξηση κατά 6,3% τον Μάιο) και για το 2023 εκτιμά πως ο δείκτης τιμών (εναρμονισμένος) θα αυξηθεί εκ νέου κατά 3,5% έναντι ανόδου κατά 1,9% που ανέμενε πριν.

Ο πόλεμος στη Ρωσία επηρεάζει τις οικονομίες των χωρών

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της για τις Καλοκαιρινές Προβλέψεις η Επιτροπή αναφέρει πως «ο πόλεμος της Ρωσίας χειροτερεύει τις προοπτικές» και «συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την οικονομία της ΕΕ, θέτοντάς την σε τροχιά χαμηλότερης ανάπτυξης και υψηλότερου πληθωρισμού σε σύγκριση με τις εαρινές προβλέψεις» του Μαίου. Σε επίπεδο ΕΕ προβλέπεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,7% το 2022 και κατά 1,5% το 2023. Σε επίπεδο Ευρωζώνης αναμένεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,6% το 2022 και πιο ήπια αύξηση κατά 1,4% το 2023.

Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός (εναρμονισμένος) εκτιμάται πως θα αναρριχηθεί σε ιστορικά υψηλά το 2022, με άνοδο κατά 7,6% στην Ευρωζώνη και κατά 8,3% στην ΕΕ. Αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2023 με άνοδο 4% και 4,6%, αντίστοιχα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments