Pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Χρύσανθος Τάσσης
Επίκουρος Καθηγητής - Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής ΔΠΘ

Με την
Σοφία Χύτου

Χρύσανθος Τάσσης στο pagenews.gr: Τα κόμματα έχουν υποστεί πολύ μεγάλους μετασχηματισμούς

Χρύσανθος Τάσσης στο pagenews.gr: Ο Επίκουρος Καθηγητής με αντικείμενο την Πολιτική Κοινωνιολογία και το Ελληνικό Πολιτικό Σύστημα στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ. Χρύσανθος Τάσσης αναφέρθηκε στα πολιτικά κόμματα, στις τάσεις των ψηφοφόρων, τα συνέδρια των κομμάτων και άλλα θέματα. 

Ο Επίκουρος Καθηγητής με αντικείμενο την Πολιτική Κοινωνιολογία και το Ελληνικό Πολιτικό Σύστημα στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ. Χρύσανθος Τάσσης μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου όπου αναφέρθηκε στα πολιτικά κόμματα, στις τάσεις των ψηφοφόρων, τα συνέδρια των κομμάτων και άλλα θέματα.

Χρύσανθος Τάσσης στο pagenews.gr: Για τη διάψευση περί πρόωρων εκλογών

“Ήταν θετικό ότι ο πρωθυπουργός βγήκε και προσδιόρισε το χρόνο των εκλογών στο τέλος της τετραετίας. Καλώς ή κακώς είχαμε μπει σε μια εκλογολογία η οποία συντηρούνταν από όλα τα κόμματα και από τη Νέα Δημοκρατία φυσικά, οπότε είναι κάτι το οποίο αν ξεκαθαρίσει κανείς το τοπίο είναι σημαντικό για τον τόπο, για το πολιτικό σύστημα, για τους πολίτες, για την εμπιστοσύνη των θεσμών σε σχέση με τους πολίτες. Ένας θεσμός ο οποίος όπως είπατε μπαίνει σε μια διαδικασία διάβρωσης πια και δεν είναι τόσο αποδεκτός και από την ελληνική κοινωνία. Σε σχέση με τα συνέδρια, έχουν μετασχηματιστεί σε σχέση με αυτά που ήταν στην Ελλάδα πριν από 30 ή 4ο χρόνια και Ευρώπη πριν από 50 – 60 χρόνια. Τα συνέδρια έχουν δύο ουσιαστικά θέματα τα οποία λύνουν, αναδεικνύουν” σημείωσε.

Για τις τάσεις των ψηφοφόρων για τα πολιτικά κόμματα

Καταρχάς όταν εννοούμε δικομματισμό θεωρούμε δύο κόμματα τα οποία απέχουν πολύ από τον τρίτο στην Ελλάδα αυτό έγινε μετά τις εκλογές του 1977 και κράτησε μέχρι τις διπλές εκλογές του 2012 μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι με όρους καθαρά εκλογικούς, δηλαδή ήταν τα δύο βασικά κόμματα τα οποία εναλλάσσονταν στην εξουσία με πολύ μεγάλη διαφορά από το τρίτο κόμμα. Είχαμε τα δύο κόμματα που κινούνταν γύρω στο 40% και πάνω και με βάση το τρίτο κόμμα που ήταν από 10% και κάτω. Ένα άλλο στοιχείο που δεν έχει να κάνει με τα δύο αυτά κόμματα αλλά έχει να κάνει και με όλα τα κόμματα στην ελληνική περίπτωση διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πτώση της Δικτατορίας το 1974 μέχρι σήμερα τα οποία δεν ήταν μόνο το ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία αλλά το βλέπουμε και το αναλύουμε ως σύστημα” σημείωσε ο κ. Τάσσης.