Διεθνή

Σολτς: Η ΕΕ δεν “αντέχει” τα εθνικά βέτο στην εξωτερική πολιτική της

Σολτς: Η ΕΕ δεν “αντέχει” τα εθνικά βέτο στην εξωτερική πολιτική της

Πηγή Φωτογραφίας: euractiv

«Δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε εθνικά βέτο, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ακούμε σε έναν κόσμο ανταγωνιστικών μεγάλων δυνάμεων», σημειώνει ο Γερμανός καγκελάριος

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να διατηρεί εθνικά βέτο όταν αποφασίζει για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της, εάν θέλει να διατηρήσει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Ο πόλεμος της Μόσχας στην Ουκρανία καθιστά την ενότητα στην Ευρώπη όλο και πιο επείγουσα και αυξάνει την πίεση για τον τερματισμό των «εγωιστικών αποκλεισμών» των ευρωπαϊκών αποφάσεων από μεμονωμένα κράτη μέλη, δήλωσε ο Σολτς σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine την Κυριακή.

«Δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε εθνικά βέτο, για παράδειγμα στην εξωτερική πολιτική, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ακούμε σε έναν κόσμο ανταγωνιστικών μεγάλων δυνάμεων», πρόσθεσε.

Ο Σολτς έχει αντιμετωπίσει κριτική από το Κίεβο και άλλους δυτικούς συμμάχους ότι η Γερμανία δεν έχει πάρει ηγετική θέση για την κρίση στην Ουκρανία, μια κατηγορία που ο Γερμανός καγκελάριος αρνείται.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προκάλεσε σημαντική αλλαγή στην αμυντική πολιτική της Γερμανίας μετά από δεκαετίες στρατιωτικής αυτοσυγκράτησης.

Η σύγκρουση έχει επίσης ωθήσει το Βερολίνο προς έναν πιο ενεργό ρόλο εξωτερικής πολιτικής παγκοσμίως, επωφελούμενο από την προεδρία του στην Ομάδα των Επτά βιομηχανοποιημένων χωρών φέτος.

Ο Σολτς, επεσήμανε ότι η G7 και άλλες χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν για να βρουν λύσεις για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, την κλιματική αλλαγή και την πανδημία, εάν η Γερμανία αναλάβει την ευθύνη για την Ευρώπη και τον κόσμο.

Είπε ότι η Γερμανία θα κάνει προτάσεις για κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, οικοδόμηση ευρωπαϊκής άμυνας, τεχνολογικής κυριαρχίας και δημοκρατικής ανθεκτικότητας τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments