Διεθνή

Deutsche Welle: Αισιοδοξία σε περιόδους κρίσης

Deutsche Welle: Αισιοδοξία σε περιόδους κρίσης

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Αναμφίβολα, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία συνθέτουν ένα τοπίο, που δεν προάγει την εν γένει αισιοδοξία μας: πολεμικές συγκρούσεις, ενεργειακές κρίσεις, πληθωριστική κρίση, μείωση της αγοραστικής μας δύναμης.

Αναμφίβολα, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία συνθέτουν ένα τοπίο, που δεν προάγει την εν γένει αισιοδοξία μας: πολεμικές συγκρούσεις, ενεργειακές κρίσεις, πληθωριστική κρίση, μείωση της αγοραστικής μας δύναμης.

Εντούτοις, «σε αντίθεση με τη διαδεδομένη άποψη, δεν ισχύει ότι σε περιόδους κρίσης κυριαρχεί η απαισιοδοξία», λέει ο μελλοντολόγος Χορστ Οπασόφσκι από το Αμβούργο. Σε μια αντιπροσωπευτική έρευνα του ινστιτούτου του τον Μάρτιο του 2022, το 78% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αντικρίζουν το μέλλον με αισιοδοξία. «Χωρίς θετική σκέψη, χωρίς αυτοπεποίθηση και χωρίς την αισιόδοξη προσδοκία ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, δεν μπορεί ο άνθρωπος να επιβιώσει μακροπρόθεσμα».

Να είναι κανείς και να παραμένει αισιόδοξος ακόμα και σε περιόδους κρίσης: αυτό είναι το σύνθημα της «Λέσχης των Αισιόδοξων» από την πόλη του Αμβούργου. Το κλαμπ, που ιδρύθηκε το 2005 στη χανσεατική αυτή πόλη, αριθμεί γύρω στα 200 μέλη.

«Η ζωή είναι ευκολότερη με αισιοδοξία», λέει ο πρόεδρος της λέσχης Λουτς Πέτερ Έκλο.

Ο 60χρονος τονίζει: «Η αισιοδοξία δεν έχει να κάνει με ένα μόνιμο χαμόγελο». Η στάση μας απέναντι στον κόσμο μπορεί μάλιστα ν’ αλλάξει: «Υπάρχουν για παράδειγμα επαγγελματίες απαισιόδοξοι που στη συνέχεια εξελίσσονται σε αισιόδοξους!».

Γι’ αυτόν, αισιοδοξία σημαίνει να αξιοποιείς τις ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. «Πραγματικά δεν υπάρχει κατάσταση, από την οποία να μην μπορείς να αντλήσεις κάτι». Και αυτό δεν αποτελεί απλώς μια ωραιοποίηση.

Ο Οπασόφσκι από την πλευρά του φθάνει στο εξής συμπέρασμα: «Η κρίση άλλαξε μόνιμα τους Γερμανούς. Και αυτό προς το καλύτερο.» Στις εποχές της ευημερίας, τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, συχνά ο κόσμος παραπονιότανε χωρίς λόγο. «Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι άνθρωποι γελούσαν τότε με τις γερμανικές φοβίες», υπενθυμίζει. «Τώρα, σε μια περίοδο διαρκούς κρίσης μεταξύ πανδημίας και πολέμου της Ουκρανίας, οι Γερμανοί θυμήθηκαν την δική τους περίοδο πολέμου και μεταπολεμική περίοδο, μια εποχή περιορισμών και στερήσεων.» Αυτή η ιστορική εμπειρία και η μνήμη εκλύουν δυνάμεις ενάντια στους φόβους της κρίσης, λέει ο Oπασόσφσκι

Παρά τη συνεχιζόμενη κρίση υπάρχει εμπιστοσύνη στο μέλλον, μια ρεαλιστική και συγκρατημένη αισιοδοξία. «Αυτή είναι η ικανότητα των Γερμανών, να βρίσκουν κάτι θετικό στη ζωή ακόμα και σε δύσκολες εποχές», λέει ο Οπασόφσκι. Ο ίδιος είναι βέβαιος: «Μετά από κάθε κρίση, υπάρχει πάντα η ευκαιρία για μια νέα αρχή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments