Focus

Νέλσον Μαντέλα: «Έμαθα ότι το θάρρος δεν ήταν φόβος αλλά ο θρίαμβος»

Νέλσον Μαντέλα: «Έμαθα ότι το θάρρος δεν ήταν φόβος αλλά ο θρίαμβος»

Πηγή Φωτογραφίας: Encyclopedia Britannica

Νέλσον Μαντέλα: Μια εμβληματική προσωπικότητα που αφιερώθηκε στην ισοπέδωση του «απαρτχάιντ».

«Έμαθα ότι το θάρρος δεν ήταν η απουσία του φόβου, αλλά ο θρίαμβος πάνω του. Ο γενναίος δεν είναι αυτός που δεν νιώθει φόβο, αλλά αυτός που νικάει αυτό τον φόβο» υποστήριζε ο εμβληματικός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα. Μια προσωπικότητα που δεν συμβιβάστηκε και δεν αποτέλεσε έναν «περαστικό» της ζωής. Ένας άνθρωπος που η αφοσίωση του στις ελευθερίες του λαού εμπνέει υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη National Cultural Foundation (@thencfbarbados)

Ο πρώην Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής έσπασε τις αλυσίδες του απαρτχάιντ και έδειξε τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο. Το 1993 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης. Βροντοφώναζε πως: «Ο καθένας μπορεί να υπερβεί τις περιστάσεις του και να πετύχει εάν, είναι αφοσιωμένος και παθιασμένος με αυτό που κάνει».

Το όραμα άρχισε να γεννιέται μέσα του και εξερράγη σαν πυροτέχνημα. Ένα σύμβολο δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης που περιγράφεται ως ο «Πατέρας του Έθνους». Ας βυθιστούμε στην μυθιστορηματική ζωή του Νέλσον Μαντέλα που άφησε το στίγμα του και άλλαξε την ροή της ιστορίας.

Τα πρώτα βήματα

Ο Νέλσον Μαντέλα για 20 χρόνια διηύθυνε μια εκστρατεία ειρηνικής, μη βίαιης αντίστασης κατά της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής και των ρατσιστικών πολιτικών της. Πολιτικός και φιλάνθρωπος έγινε ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής από το 1994 έως το 1999. Γεννήθηκε στο χωριό Μβέζο. Το όνομα της γέννησης του ήταν Ρολιχαλα Μαντέλα όπου, στη γλώσσα Κόσα σημαίνει «τραβάω το κλαδί ενός δέντρου». Η οικογένεια του ζούσε σε καλύβες και έτρωγε μια τοπική σοδιά από καλαμπόκι και κολοκύθα. Ο ακτιβιστής βαφτίστηκε στην Μεθοδιστική Εκκλησία ενώ, έγινε ο πρώτος στην οικογένεια του που πήγε σχολείο. Ο Μαντέλα άρχισε να αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο τα πράγματα. Έμαθε πως ο αφρικανικός λαός είχε ζήσει σε σχετική ειρήνη μέχρι τον ερχομό των λευκών.

Λόγια γεμάτα δέος που μπορούν να καθορίσουν το σήμερα, σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς. Ο Μαντέλα στερήθηκε την ελευθερία του και έγινε σύμβολο της αντίστασης στο ανερχόμενο κίνημα ενάντια στο απαρτχάιντ, αρνούμενος να συμβιβάσει τις πολιτικές τους θέσεις για να επιτύχει την απελευθέρωση του.

Ο Νέλσον Μαντέλα υψώνει το χέρι και ακουμπά τον ουρανό

Στις 11 Φεβρουαρίου 1990, ο Νέλσον Μαντέλα αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από 27 χρόνια φυλάκισης. Εκείνη την ημέρα ανέβηκε στο μπαλκόνι και απευθύνθηκε σε χιλιάδες πολίτες της Νότιας Αφρικής, υποσχόμενος ελευθερία για όλους. Ο Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου ήταν δίπλα του, ανέβηκε στις σκάλες και σήκωσε το χέρι του Μαντέλα, ενώ το πλήθος ζητωκραύγαζε. Είδαν τους αγώνες δεκαετιών να γίνονται πραγματικότητα. Την στιγμή εκείνη ο Νέλσον Μαντέλα δήλωσε πως «Στέκομαι εδώ μπροστά σας όχι ως προφήτης αλλά ως ταπεινός υπηρέτης του λαού. Οι ακούραστες και ηρωικές σας θυσίες έχουν καταστήσει δυνατό για εμένα να βρίσκομαι εδώ σήμερα. Για τον λόγο αυτό εναποθέτω τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μου στα χέρια σας».

Ο Νέλσον Μαντέλα αποτέλεσε μια προσωπικότητα που σημάδεψε την ιστορία. Άφησε πίσω την δική του παρακαταθήκη ώστε, να εμπνεύσει τις νέες γενιές. Ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατέστησε τον εαυτό του ως έναν καθοδηγητή που άλλαξε τον κόσμο. Πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου 2013. Ο Πρώην Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής υποστήριζε πως «Είναι στον χαρακτήρα της ανάπτυξης που πρέπει να μάθουμε τόσο από ευχάριστες όσο και από δυσάρεστες εμπειρίες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments