Διεθνή

Al Jazeera: Τι συμβαίνει με τον ρωσικό χρυσό;

Al Jazeera: Τι συμβαίνει με τον ρωσικό χρυσό;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χρυσού στον κόσμο και οι εξαγωγές της σε πολύτιμο μέταλλο εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021

Η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χρυσού στον κόσμο και οι εξαγωγές της σε πολύτιμο μέταλλο εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Ενδεικτικά, πέρυσι, η Ρωσία εξόρυξε 314 τόνους χρυσού, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 10% του γυαλιστερού υλικού που παράγεται παγκοσμίως.

Ορισμένα από τα κορυφαία οικονομικά κράτη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και ορισμένων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ομάδας των Επτά (G7), επεξεργάζονται, όμως, τις λεπτομέρειες της απαγόρευσης των εισαγωγών χρυσού από τη Ρωσία,  με το σχέδιο να αναμένεται να εγκριθεί επίσημα ως σύντομα αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC) δεν αναμένει ότι η απαγόρευση της G7 θα έχει ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά χρυσού.

Οι κυρώσεις της 24ης Ιουνίου εφαρμόζουν ένα περαιτέρω επίπεδο περιορισμών στη ρωσική οικονομία.

Η απαγόρευση μπορεί να έχει περιορισμένο απτό αντίκτυπο στην αγοραστική και εμπορική ικανότητα της Ρωσίας βραχυπρόθεσμα, αλλά η Δύση ελπίζει ότι ο αποκλεισμός από μια ακόμη κερδοφόρα αγορά θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην εγχώρια βιομηχανία της Ρωσικής Ομοσπονδίας μακροπρόθεσμα και γενική επίδραση στο εν γένει οικονομικό ηθικό τη χώρας.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, η επιβολή κυρώσεων σε νέο ρωσικό χρυσό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μεμονωμένα, αλλά ως μέρος ενός ολοένα και πιο ουσιαστικού πακέτου μέτρων που αποσκοπούν στην αύξηση της πίεσης στη ρωσική οικονομία και στην ικανότητα της Ρωσίας να παράγει κέρδη σε ξένο νόμισμα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments