Διεθνή

SAS: Συμφωνία για τους μισθούς με τους πιλότους – Λήγει η απεργία

SAS: Συμφωνία για τους μισθούς με τους πιλότους – Λήγει η απεργία

Πηγή Φωτογραφίας: lopoid

Η συμφωνία τερματίζει τη 15ήμερη απεργία για μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που είχε καθηλώσει 3.700 πτήσεις και έριξε το μέλλον του αερομεταφορέα σε αμφιβολία

Σε συμφωνία κατέληξαν η SAS και τα συνδικάτα πιλότων, ανακοίνωσε η Σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία, τερματίζοντας τη 15ήμερη απεργία για μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που είχε καθηλώσει 3.700 πτήσεις και έριξε το μέλλον του αερομεταφορέα σε αμφιβολία.

Η SAS, η οποία κατέθεσε αίτηση για προστασία από την πτώχευση των ΗΠΑ τη δεύτερη ημέρα της απεργίας, είπε ότι η εργατική δράση της είχε κοστίσει περισσότερα από 145 εκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα και επηρέασε 380.000 επιβάτες στην περίοδο αιχμής του καλοκαιριού.

Η εργατική διαμάχη ήταν η τελευταία σε ολόκληρο τον αεροπορικό τομέα της Ευρώπης, καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι αγωνίζονται με το αυξανόμενο κόστος ζωής, ωθώντας τα συνδικάτα να απαιτήσουν υψηλότερες αυξήσεις στους μισθούς και να αποχωρήσουν και να διαταράξουν τα ταξίδια.

Ακόμη και πριν από το χτύπημα της πανδημίας, η SAS έχανε χρήματα εν μέσω αυξανόμενου ανταγωνισμού από εταιρείες χαμηλού κόστους. Οι μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες της εταιρείας είναι Σουηδοί και Δανοί φορολογούμενοι.

Η αεροπορική εταιρεία είπε ότι η νέα συμφωνία 5,5 ετών με τέσσερα συνδικάτα πιλότων θα τη βοηθήσει να επιτύχει μέρος της ετήσιας εξοικονόμησης κόστους 700 εκατομμυρίων δολαρίων που ορίζεται σε ένα σχέδιο επιχειρηματικού μετασχηματισμού που περιλαμβάνει επίσης μέτρα όπως η παράδοση ανεπιθύμητων αεροπλάνων σε εκμισθωτές.

«Επιτέλους, μπορούμε να συνεχίσουμε την κανονική λειτουργία και να πετάξουμε τους πελάτες μας στις πολυπόθητες καλοκαιρινές διακοπές τους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SAS, Anko van der Werff. «Λυπάμαι βαθιά που τόσοι πολλοί από τους επιβάτες μας έχουν επηρεαστεί από αυτή την απεργία».

Ορισμένες διακοπές των πτήσεων θα συνεχιστούν, ενώ η αεροπορική εταιρεία εργάζεται για να αποκαταστήσει την κανονική κυκλοφορία, ανέφερε η εταιρεία.

Η SAS είπε ότι η συμφωνία με τους πιλότους περιελάμβανε υψηλότερη παραγωγικότητα, αυξημένη ευελιξία στην εποχική χωρητικότητα και δέσμευση, καθώς οι επιχειρήσεις αυξάνονται μέχρι το 2024, να προσλάβουν εκ νέου 450 πιλότους που απολύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στην αεροπορική εταιρεία να ολοκληρώσει τα σχέδια τις επόμενες εβδομάδες για να συγκεντρώσει νέα χρηματοδότηση 700 εκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για να περάσει από τη διαδικασία προστασίας κατά της πτώχευσης, ανέφερε η εταιρεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments