Πολιτισμός

Γιατί οι Μινωίτες γίνονται μόδα στη Δύση;

Γιατί οι Μινωίτες γίνονται μόδα στη Δύση;
Ο πρώτος μεγάλος ελληνικός πολιτισμός εξακολουθεί να εμπνέει καλλιτέχνες και designers.

Κορινθιακοί κίονες, γλυπτά θεών και θεϊκών μορφών, πάλευκα κτίρια που ψήνονται στην κάψα του ήλιου, γεράνια φυτεμένα σε δοχεία λαδιού, και γύρω τους κουλουριασμένες γάτες υπνωτισμένες από τη ζέστη, όλα είναι θραύσματα του ελληνικού καλοκαιριού, που φαίνεται ότι γοητεύει πάλι το διεθνές κοινό και «ανθίζει» στα social media.

Σύμφωνα με το Pinterest βιώνουμε την αναγέννηση του αρχαιοελληνικού πνεύματος, μάλιστα η γοητεία της αισθητικής του φαίνεται ότι επιδρά πιο έντονα στην Γενιά Z, ή τους Μετά-Millennials, όπως λέγονται αλλιώς. Ο ιστότοπος αναφέρει, χαρακτηριστικά, εντυπωσιακές αυξήσεις στις αναζητήσεις όρων τάσεων, όπως Αρχαία Ελληνικά Κοσμήματα (αύξηση 120%) και wallpaper με την Αφροδίτη (άνοδος 180%), ενώ οι αναζητήσεις αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων έχουν τριπλασιαστεί.

γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Ισως ισχύει τελικά η ιδέα ότι η φαντασία και η μαγική χλιδή της Αρχαίας Ελλάδας είναι εξαιρετικά ελκυστικές στην μετά το lockdown εποχή, ακριβώς όπως το New Look του Dior σηματοδότησε την επιστροφή της «πλούσιας» μόδας μετά τη λιτότητα και τη χρηστική ένδυση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, γράφει στo BBC Culture η Μπέβερλι Ντ’ Σίλβα.

Ωστόσο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η επιρροή της Αρχαίας Ελλάδας έχει απήχηση σήμερα.

Σύμφωνα με τον ορισμό της Britannica, ο χαρακτηρισμός «αρχαίος ελληνικός πολιτισμός» αναφέρεται στην βορειοανατολική Μεσόγειο και την εποχή μεταξύ «του τέλους του μυκηναϊκού πολιτισμού (1200 π.Χ.) και του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου (323 π.Χ.)», όταν η περιοχή αυτή ήταν ένα από τα σημαντικότερα μέρη του κόσμου, σύμφωνα με το National Geographic. Οι Ελληνες ήταν, τότε, μεγάλοι στοχαστές, συγγραφείς, πολεμιστές, ηθοποιοί, αθλητές, καλλιτέχνες και πολιτικοί.

Ο Ρόντρικ Μπίτον στο βιβλίο του «The Greeks: A Global History», γράφει ότι «πολλές από τις τέχνες, τις επιστήμες, η πολιτική και το Δίκαιο, όπως τα γνωρίζουμε σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο σήμερα έχουν την προέλευσή τους» στους ελληνικούς πολιτισμούς. Σκεφτείτε τις μελέτες του Αριστοτέλη για τα φυτά, τα ζώα και τους βράχους, την ιστορία του Ηρόδοτου, τη φιλοσοφία του Σωκράτη και του Πλάτωνα. Οι Ελληνες, σημειώνει το BBC Culture, ήταν οι πρωτοπόροι της δημοκρατίας, της ανάγνωσης με αλφάβητο, των Ολυμπιακών Αγώνων, της γεωμετρίας και των μαθηματικών υπολογισμών, της υγείας (ο όρκος του Ιπποκράτη εξακολουθεί να αποτελεί πρότυπο ηθικής για τους γιατρούς), της μεγάλης αρχιτεκτονικής -με αριστουργήματα όπως ο Παρθενώνας, ο Ναός του Ολυμπίου Διός και η Ακρόπολη-, του θεάτρου με τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και τις κωμωδίες, αλλά και της γλώσσας: σκεφθείτε ότι περίπου 150.000 αγγλικές λέξεις (και αντίστοιχα λέξεις άλλων ευρωπαϊκών γλωσσών), που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται, προέρχονται από ελληνικές λέξεις, παρατηρεί η Μπέβερλι Ντ’ Σίλβα.

Και όλα αυτά πριν καν αγγίξουμε τη θρησκεία και τις θεότητες.

Ποια ιδέα μπορεί, άραγε να ξεπεράσει εκείνη μιας οικογένειας υπερδυνάμεων –όπως ο Δίας, η Ηρα, η Αφροδίτη, η Αθηνά, ο Απόλλωνας και ο Ποσειδώνας– που κατοικεί σε ένα παλάτι στα σύννεφα πάνω από τον Ολυμπο, ελέγχοντας η καθεμία μια διαφορετική πτυχή της ζωής; Για κάποιους, -όπως ο Ερικ Γουάινερ, συγγραφέας της πραγματείας «The Socrates Express» (κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός με τίτλο «Το εξπρές της Φιλοσοφίας»), οι Αρχαίοι Έλληνες έχουν πολλά να μας διδάξουν σήμερα για τις αξίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments