Πολιτική

Τόνια Αντωνίου στο pagenews.gr: Να θωρακίσουμε επιτέλους την Πεντέλη και τους άλλους πνεύμονες της Αττικής

Τόνια Αντωνίου στο pagenews.gr: Να θωρακίσουμε επιτέλους την Πεντέλη και τους άλλους πνεύμονες της Αττικής

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ

Δήλωση στο pagenews.gr της Τόνιας Αντωνίου, Βουλευτή Νότιου Τομέα της Αθήνας και υπεύθυνη τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Η Τόνια Αντωνίου Βουλευτής Νότιου Τομέα της Αθήνας και υπεύθυνη τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής μίλησε στο pagenews.gr και τη Σοφία Χύτου αναφορικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική. Η ίδια τονίζει πως η πρόληψη και η αντιμετώπιση αποτελούν ενιαίο τρίπτυχο με την αποκατάσταση.

Ολόκληρη η δήλωση

Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από τις καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον της Αττικής, καθώς για πολλοστή φορά καίγεται η Πεντέλη, ο ένας από τους τρεις πνεύμονες της Αττικής, μαζί με τον Υμηττό και την Πάρνηθα. Κι αυτό συνέβη μόλις μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Περισσότερο απ’ όλους όμως εκφράζουν την αγωνία τους οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν και είδαν σπίτια και περιουσίες, κόπους μιας ζωής, να χάνονται από την πύρινη λαίλαπα.

Η ηρωική μάχη των πυροσβεστών, των εθελοντών και των αυτοδιοικητικών που βοήθησαν πολύ, αποδείχθηκε άνιση απέναντι στο μένος της πυρκαγιάς, καθώς δεν επαρκούσε ούτε ο αριθμός τους, ούτε τα μέσα που είχαν στην διάθεσή τους.

Μετά και από αυτήν την νέα οδυνηρή εμπειρία, επαναλαμβάνουμε αυτό που λέμε συνεχώς προς την κυβέρνηση: πρώτη προτεραιότητα είναι η πρόληψη! Δεν είναι δυνατόν να διατίθεται το 86% των πόρων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και μόνο το 14% για την πρόληψη.

Κομβικής σημασίας είναι τα μοντέλα των διαδημοτικών συνεργιών, όπως ο ΣΠΑΠ, που πρέπει να ενισχυθούν με κίνητρα, επαρκή χρηματοδότηση και σύγχρονο εξοπλισμό, για να θωρακίσουμε επιτέλους την Πεντέλη, αλλά και αντιστοίχως τους άλλους πνεύμονες της Αττικής.

Το Πυροσβεστικό Σώμα χρειάζεται αξιοκρατία, εκσυγχρονισμό στην οργάνωση, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του, αλλά και πρόσθετο προσωπικό που μπορεί να αντληθεί από τους έμπειρους εποχιακούς πυροσβέστες. Εξαιρετικά κρίσιμος και χρήσιμος είναι και ο ρόλος των εθελοντών, αλλά απαιτείται εκπαίδευση, πιστοποίηση και διάθεση μέσων προσωπικής προστασίας τους.

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση, όμως, αποτελούν ενιαίο τρίπτυχο με την αποκατάσταση. Η εμπειρία έχει δείξει ότι δυστυχώς η Πολιτεία θεωρεί πως κάνει το καθήκον της δίνοντας κάποια ανεπαρκή επιδόματα, αλλά όταν σβήνουν οι προβολείς της δημοσιότητας βασιλεύει η αδράνεια. Μόνο με ολοκληρωμένα προγράμματα άμεσης αποκατάστασης του περιβάλλοντος, των οικονομικών δραστηριοτήτων και των στεγαστικών αναγκών των πληγέντων, με επαρκή ενίσχυση, μπορούμε να μιλάμε για αποτελεσματική παρέμβαση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments