Διεθνή

Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ κηρύσσει παγκόσμια κατάσταση έκτακτη ανάγκης

Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ κηρύσσει παγκόσμια κατάσταση έκτακτη ανάγκης

Πηγή Φωτογραφίας: theguardian

Η επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων αποτελεί παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία
Η ταχέως εξαπλούμενη επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων αντιπροσωπεύει μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Δρ Τέντρος σε ενημέρωση του Τύπου, το Σάββατο.
Το σήμα του ΠΟΥ – μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος» – έχει σχεδιαστεί για να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι απαιτείται συντονισμένη διεθνής αντίδραση και θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση και τις παγκόσμιες προσπάθειες συνεργασίας για την ανταλλαγή εμβολίων και θεραπειών.

Η ταξινόμηση είναι η υψηλότερη προειδοποίηση που μπορεί να εκδώσει ο ΠΟΥ και ακολουθεί μια παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων.

Περισσότερα από 16.000 κρούσματα έχουν πλέον αναφερθεί από 75 χώρες, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ ενώ σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πέντε θάνατοι ως αποτέλεσμα της επιδημίας.

Επί του παρόντος, υπάρχουν μόνο δύο άλλες τέτοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας – η πανδημία του κορωνοϊού και η συνεχιζόμενη προσπάθεια για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας.

Ο Δρ Τέντρος είπε ότι η επιτροπή έκτακτης ανάγκης δεν μπόρεσε να επιτύχει συναίνεση σχετικά με το εάν η επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να ταξινομηθεί ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Ωστόσο, είπε ότι η επιδημία είχε εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο γρήγορα και αποφασίστηκε ότι ήταν πράγματι διεθνούς ενδιαφέροντος, ωστόσο όπως επεσήμανε πολύ λίγα έγιναν κατανοητά για τους νέους τρόπους μετάδοσης που επέτρεψαν να εξαπλωθεί.

Ο Δρ Τέντρος είπε ότι η κήρυξη θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίων και της εφαρμογής μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Ο ΠΟΥ εκδίδει επίσης συστάσεις οι οποίες ελπίζει ότι θα ωθήσουν τις χώρες να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν τη μετάδοση του ιού και να προστατεύσουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο.

«Πρόκειται για ένα ξέσπασμα που μπορεί να σταματήσει με τις σωστές στρατηγικές στις σωστές ομάδες», δήλωσε ο δρ Τέντρος.

Είπε ότι τα κρούσματα συγκεντρώνονται επί του παρόντος μεταξύ των ανδρών που έκαναν σεξ με άνδρες, ειδικά εκείνων με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, και ότι οι χώρες έπρεπε να υιοθετήσουν μέτρα που προστατεύουν την υγεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους.

«Το στίγμα και οι διακρίσεις μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνα με οποιονδήποτε ιό», είπε.

Η ευλογιά των πιθήκων εμφανίστηκε  για πρώτη φορά στην κεντρική Αφρική τη δεκαετία του 1950.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής περισσότερα από 2.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Οι αξιωματούχοι υγείας συνιστούν ήδη σε άτομα που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης στη νόσο – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών, καθώς και ορισμένων εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης – θα πρέπει να τους προσφερθεί εμβόλιο.

Τα αρχικά συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πρησμένους λεμφαδένες και ένα φουσκωτό εξάνθημα ή βλάβες που μοιάζουν με ανεμοβλογιά – συχνά στο στόμα ή στα γεννητικά όργανα στις πρόσφατες περιπτώσεις. Οι λοιμώξεις είναι συνήθως ήπιες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments