Οικονομία

Τη βεντάλια των φοροελαφρύνσεων ανοίγει η κυβέρνηση – Τα 2 μέτρα που εξετάζονται

Τη βεντάλια των φοροελαφρύνσεων ανοίγει η κυβέρνηση – Τα 2 μέτρα που εξετάζονται

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Δύο νέα μέτρα φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να δώσει ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Δύο νέα μέτρα φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να δώσει ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πρόκειται για τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και των τεκμηρίων διαβίωσης. Η κυβέρνηση εκτός από τα μέτρα στήριξης που αφορούν τα ενεργειακά θέλει να ανοίξει και περαιτέρω τη βεντάλια των φοροελαφρύνσεων.

Για το τέλος επιτηδεύματος

Ψαλίδισμα του τέλους επιτηδεύματος έως 50% το 2023 (φορολογικές δηλώσεις 2024) και πλήρης κατάργησή του από το 2024 (φορολογικές δηλώσεις 2025). Στόχος είναι να περιοριστεί το φορολογικό βάρος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που σήμερα καλούνται να πληρώσουν από 400 έως 1.000 ευρώ τον χρόνο ανεξάρτητα από το ύψος των εσόδων τους ή αν έχουν κέρδη ή ζημιές.

Ποιοι έχουν εξαιρεθεί ήδη

Για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και αγρότες καθώς και για τις εμπορικές επιχειρήσεις – συνεταιρισμούς, στο φετινό εκκαθαριστικό της εφορίας δεν περιλαμβάνεται καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2021.Με τους πρώτους υπολογισμούς, αναμένεται να γλιτώσουν από 400 έως και 1.000 ευρώ [ανάλογα με το είδος και την έδρα της  ], όπου συνολικά υπόκεινται 13 κατηγορίες.

Αναλυτικότερα οι 13 κατηγορίες φορολογούμενων που απαλλάσσονται φέτος από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος είναι:

  • Όσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
  • Οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
  • Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
  • Οι επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.

Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ

  • Οι αλιείς παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων μεταξύ καθέτων.
  • Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.
  • Οι Συνεταιρισμοί Εργαζομένων.
  • Οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.
  • Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.
  • Οι σχολικοί συνεταιρισμοί.
  • Οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων.
  • Οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια».

Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης

Τα τεκμήρια διαβίωσης που ταλαιπωρούν κάθε χρόνο εκατομμύρια φορολογουμένους θα σβήσουν σταδιακά από τον φορολογικό χάρτη από το 2024.  Η κατάργησή τους αναμένεται να ενταχθεί στην προεκλογική φορολογική ατζέντα της κυβέρνησης. Ωστόσο, όπως  λένε στο υπουργείο Οικονομικών, για να καταργηθούν πλήρως τα τεκμήρια διαβίωσης θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ένα νέο σύστημα εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογουμένων κυρίως μέσα από την πλήρη εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου και την περαιτέρω επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments