Διεθνή

La Tribune: Πώς «ξεπλένουν» τις περιουσίες τους οι Ρώσοι ολιγάρχες;

La Tribune: Πώς «ξεπλένουν» τις περιουσίες τους οι Ρώσοι ολιγάρχες;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η δίωξη των Ρώσων ολιγαρχών και της παράνομης περιουσίας που έχουν αποκτήσει συνεχίζεται στην Ευρώπη. Όπως πληροφορεί σχετικά η γαλλική οικονομική εφημερίδα «La Tribune», η Οικονομική Εισαγγελία της Γαλλίας έχει δρομολογήσει έρευνα

Η δίωξη των Ρώσων ολιγαρχών και της παράνομης περιουσίας που έχουν αποκτήσει συνεχίζεται στην Ευρώπη. Όπως πληροφορεί σχετικά η γαλλική οικονομική εφημερίδα «La Tribune», η Οικονομική Εισαγγελία της Γαλλίας έχει δρομολογήσει έρευνα. 

Μετά από καταγγελία της ΜΚΟ κατά της διαφθοράς Transparency International France (TIF), που κατατέθηκε τον Μάιο στο Παρίσι για «ξέπλυμα» με στόχο πιθανά παράνομα κέρδη στη Γαλλία από επιχειρηματίες και ανώτερα στελέχη κοντά στον Πούτιν, η Εθνική Οικονομική Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα που έχει ανατεθεί στην Κεντρική Υπηρεσία για την Καταστολή του Σοβαρού Οικονομικού Εγκλήματος. Στη Γαλλία έχουν ήδη κατασχεθεί από τις γαλλικές αρχές 1,1 δισ. ευρώ περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, οχήματα, σκάφη, υγρά, έργα τέχνης κ.λπ.) που ανήκουν σε ρωσικές περιουσίες.

Μεταξύ των ολιγαρχών των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν δεσμευτεί στη Γαλλία είναι ο δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς, πρώην ιδιοκτήτης του ποδοσφαιρικού συλλόγου Τσέλσι, ο οποίος διαθέτει υπέροχες βίλες στην Κυανή Ακτή.

Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική Οικονομική Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα την 1η Ιουλίου για την περιουσία που απέκτησαν στη Γαλλία συγγενείς του Πούτιν.

Την έρευνα διενεργεί η Κεντρική Υπηρεσία Καταστολής Σοβαρού Οικονομικού Εγκλήματος και έρχεται μετά από καταγγελία της ΜΚΟ κατά της διαφθοράς Transparency International France (TIF) που κατατέθηκε τον Μάιο στο Παρίσι για «ξέπλυμα»,  με στόχο πιθανά παράνομα κέρδη στη Γαλλία από «επιχειρηματίες και ανώτερα στελέχη κοντά στον Πούτιν».

 Στον απόηχο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν, ως αντίποινα για τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας και προσωπικοτήτων γνωστών για την εγγύτητα τους με το ρωσικό καθεστώς, το Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται για να εντοπίσει, να παγώσει και να δεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία αυτών των ατόμων, επικεφαλής των μεγάλων περιουσιών που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων της δεκαετίας του 1990 στη Ρωσία.

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μαιρ, έχει συγκροτήσει μια ειδική ομάδα, υπεύθυνη για την κατάσχεση αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Πρόκειται για μια ομάδα, υπεύθυνη να διασφαλίσει, μετά τις κατασχέσεις που έχουν ήδη γίνει, ότι οι ολιγάρχες δεν θα καταφέρουν να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από το πάγωμα που έχουν διατάξει οι Ευρωπαίοι μέσω ειδικών οικονομικών μηχανισμών.

Από την έναρξη της κρίσης, το γαλλικό κράτος έχει ήδη μπλοκάρει περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε Ρώσους. Μεταξύ αυτών των περιουσιακών στοιχείων είναι περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ σε ακίνητα, 200 εκατ. ευρώ σε φορτηγά, γιοτ και ελικόπτερα, 200 εκατ. ευρώ σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και 24 εκατ. ευρώ σε έργα τέχνης.

Συνολικότερα, το ειδικό ελεγκτικό σώμα, που σχηματίστηκε από Δυτικούς για να εκδιώξει Ρώσους ολιγάρχες, έχει ήδη κατασχέσει 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία από άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments