Πολιτική

Deutsche Welle: Πως σχολίασαν την επίσκεψη Μπέρμποκ σε Ελλάδα και Τουρκία

Deutsche Welle: Πως σχολίασαν την επίσκεψη Μπέρμποκ σε Ελλάδα και Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Το τριήμερο ταξίδι της σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα ήταν πιο πυκνό από ποτέ άλλοτε, όπως ανέφεραν στην DW έμπειροι διπλωμάτες και πολιτικοί ανταποκριτές. 

Το τριήμερο ταξίδι της σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα ήταν πιο πυκνό από ποτέ άλλοτε, όπως ανέφεραν στην DW έμπειροι διπλωμάτες και πολιτικοί ανταποκριτές.

Η σημαντικότερη δήλωση για τα ελληνοτουρκικά έγινε αναμφίβολα στην Αθήνα με την Αναλένα Μπέρμποκ να βάζει τέλος πλέον και η ίδια δια ζώσης στα περί «ίσων αποστάσων» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ως προς την αμφισβήτηση της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας των νησιών του αν. Αιγαίου. «Κανένας δεν έχει δικαίωμα να την αμφβισβητεί» είπε χαρακτηριστικά προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Τούρκου υπ. Εξωτερικών Τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγόρησε τη Γερμανία για μεροληψία, εκφράζοντας τη βαθιά απογοήτευσή του για το τέλος της «ουδέτερης και ισορροπημένης» πολιτικής παλαιότερων κυβερνήσεων. Την ίδια θέση πάντως χωρίς επιφυλάξεις και παραθυράκια επανέλαβε η Αν. Μπέρμποκ στην Κωνσταντινούπολη απαντώντας στα «περί ελληνικής και κυπριακής προπαγάνδας, θύμα της οποίας πέφτει η Γερμανία» του Τούρκου ομολόγου της, καταδικάζοντας την πολιτική κλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο.

Διπλωματική νίκη της Αθήνας – Αυστηρό γαλλογερμανικό μήνυμα σε Άγκυρα

Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο Γερμανία και Γαλλία, έστειλαν μήνυμα στην Τουρκία, υπέρ των ελληνικών θέσεων, την ώρα που δηλώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων επιχειρούσαν να “δυναμιτίσουν” το κλίμα.

Η επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, όπου είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκος Δένδια, ήταν ένα πρώτο μήνυμα στην Άγκυρα με την Αναλένα Μπέρμποκ, να δηλώνει πως «τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό. Η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι».

Λίγες ώρες αργότερα, η επίσκεψή της στην Τουρκία εξελίχθηκε επεισοδιακά. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών υιοθετώντας πλήρως τις ελληνικές θέσεις απέναντι στις τουρκικές απειλές -ιδιαίτερα για το Αιγαίο και τα νησιά-  αντέδρασε έντονα όταν ο Τούρκος ομόλογός της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, κατηγόρησε για «προπαγάνδα» το Βερολίνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments