Κόσμος

Ουκρανία: Αναχώρησε από την Οδησσό το πρώτο φορτίο με σιτηρά

Ουκρανία: Αναχώρησε από την Οδησσό το πρώτο φορτίο με σιτηρά

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ουκρανία: Το πρώτο φορτίο με ουκρανικά σιτηρά αναχώρησε σήμερα [1/8] από το λιμάνι της Οδησσού σήμερα στις 08:30, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας

Το πρώτο φορτίο με ουκρανικά σιτηρά αναχώρησε σήμερα [1/8] από το λιμάνι της Οδησσού σήμερα στις 08:30, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

«Ο απόπλους του φορτηγού πλοίου Razoni, υπό σημαία Σιέρα Λεόνε, που είναι φορτωμένο με καλαμπόκι, από το λιμάνι της Οδησσού με προορισμό τον Λίβανο θα γίνει στις 08:30», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Άμυνας.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αναχωρήσεις μέσω των συμφωνημένων «θαλάσσιων διαδρόμων» καθώς «οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί».

«Η πλευρά μας είναι απολύτως έτοιμη. Στέλνουμε όλα τα σήματα προς τους εταίρους μας, τον ΟΗΕ και την Τουρκία, και ο στρατός μας εγγυάται την ασφάλεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας σύμφωνα με το προεδρικό γραφείο στο Κίεβο. «Ο υπουργός Υποδομών βρίσκεται σε απευθείας επαφή με την τουρκική πλευρά και τον ΟΗΕ. Περιμένουμε ένα σήμα από αυτούς ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ δήλωσε από το λιμάνι της Οδησσού ότι 17 εγκλωβισμένα από τον ρωσικό αποκλεισμό πλοία στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας είναι ήδη φορτωμένα και ακόμη ένα φορτώνεται και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα πρώτα πλοία θα μπορέσουν να αποπλεύσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. ukrainwheet

«Μετά την υπογραφή της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στην Κωνσταντινούπολη, η ουκρανική πλευρά έχει κάνει όλες τις προετοιμασίες για την ναυσιπλοΐα στην Μαύρη Θάλασσα για να αρχίσει τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της», δήλωσε ο Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, ο οποίος υπέγραψε την συμφωνία για το Κίεβο, και διευκρίνισε ότι τα λιμάνια της Οδησσού και του Τσορνομόρσκ είναι έτοιμα.

«Ελπίζουμε ότι θα λάβουμε επιβεβαίωση από τον ΟΗΕ σχετικά με τον προτεινόμενο διάδρομο στον οποίο θα πλεύσουν τα πλοία στην Μαύρη Θάλασσα με κατεύθυνση τον Βόσπορο και στην συνέχεια θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε».

«Η πρωτοβουλία αυτή, αν λειτουργήσει, και ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει, και αν οι εταίροι μας Τουρκία και ΟΗΕ μπορέσουν να διασφαλίσουν την εφαρμογή της, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα έχει ως αποτέλεσμα οι παγκόσμιες τιμές των σιτηρών να μειωθούν», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments