Διεθνή

Bloomberg: Δεν είναι έτοιμος ο Σι Τζινπίνγκ για επίθεση στην Ταϊβάν

Bloomberg: Δεν είναι έτοιμος ο  Σι Τζινπίνγκ για επίθεση στην Ταϊβάν

Πηγή Φωτογραφίας: The Conversation,

Bloomberg: Μια εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν, όπως αυτή της Ρωσίας στην Ουκρανίας, αναρωτιόντουσαν οι ξένοι αναλυτές, μιας και το κλίμα των δύο χωρών είναι τεταμένο

Μια εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν, όπως αυτή της Ρωσίας στην Ουκρανίας, αναρωτιόντουσαν οι ξένοι αναλυτές, μιας και το κλίμα των δύο χωρών είναι τεταμένο και μάλιστα η ένταση αυξήθηκε μετά τον ερχομό της Νάνσι Πελόζι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το ταξίδι της Αμερικανίδας προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ την Τρίτη στην Ταϊβάν, το πρώτο αξιωματούχο μεν αυτή τη θέση εδώ και 25 χρόνια, αποτέλεσε μια σκληρή δοκιμασία για τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ. Πριν από την επίσκεψή της, ο Σι είχε προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα «καεί», ενώ εθνικιστές Κινέζοι σχολιαστές υποστήριζαν ότι η παρουσία της Πελόζι θα «άναβε το φυτίλι».

Απαντώντας άμεσα, η Κίνα ανακοίνωσε σχέδια για δοκιμές πυραύλων, καθώς και στρατιωτικές ασκήσεις που ξεκινούν την Πέμπτη, οι οποίες αποτυπώνουν την ικανότητά της να περικυκλώσει το κύριο νησί της Ταϊβάν. Επίσης, διέκοψε το εμπόριο σε ορισμένες περιοχές με το νησί, το οποίο το Πεκίνο διεκδικεί αλλά δεν έχει ελέγξει ποτέ.

Απογοήτευση στην Κίνα για την αποτυχία του Σι να αποτρέψει την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Ωστόσο, η αποτυχία του Σι Τζινπίνγκ να αποτρέψει εκ των προτέρων την επίσκεψη της Πελόζι απογοήτευσε μερικούς από τους πιο σκληροπυρηνικούς της Κίνας. Ενώ το Πεκίνο βρίσκεται σαφώς σε ισχυρότερη θέση από την τελευταία μεγάλη κρίση στα μέσα της δεκαετίας του 1990, απέχει επίσης πολύ από το να μπορεί να «εκτροχιάσει» τις ΗΠΑ.

Παρά την πολεμική ρητορική, ο Σι και άλλοι αξιωματούχοι ανησυχούν πολύ περισσότερο για τη διατήρηση της εξουσίας για το Κομμουνιστικό Κόμμα στην εξουσία και την εξάλειψη των κινδύνων για την κυριαρχία τους.

Η ηγεσία θέλει να φαίνεται σκληρή, αλλά δεν θέλει να κάνει βήματα που θα μπορούσαν να εξαπολύσουν μια σύγκρουση της οποίας το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο. Θα έχει κατά νου ότι ενώ οι ΗΠΑ δεν επρόκειτο ποτέ να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, η Ταϊβάν ενδεχομένως να είναι άλλο θέμα.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Hua Chunying, έκανε σήμερα έκκληση για υπομονή, ενώ δεσμεύτηκε ότι το Πεκίνο θα εμμείνει στις απειλές του για αντίποινα σε ΗΠΑ και Ταϊβάν. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ο Σι φαίνεται να θεωρεί ότι το κόστος της άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης είναι πολύ υψηλό για να μπορέσει να αντεπεξέλθει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments