Διεθνή

Βουλγαρία: Εμπλοκή στις ενεργειακές σχέσεις με Ρωσία

Βουλγαρία: Εμπλοκή στις ενεργειακές σχέσεις με Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Βουλγαρία οδεύει προς πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ουσιαστικά λόγω των πιο στενών ενεργειακών σχέσεων που επέλεξε να έχει με την Ρωσία

Στη βόρειο γείτονά μας, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγράφονται σοβαρές εμπλοκές στις ενεργειακές σχέσεις που η Σόφια διατηρεί με τη Μόσχα.

Η Βουλγαρία οδεύει προς πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ουσιαστικά λόγω των πιο στενών ενεργειακών σχέσεων που επέλεξε να έχει με την Ρωσία, παρά το ότι ανήκει στο μπλοκ των δυτικών δυνάμεων, οι οποίες έχουν κρατήσει εδώ και καιρό σαφείς αποστάσεις από τον ενεργειακό πλούτου της Μόσχας.

Η γειτονική μας χώρα συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την Gazprom για την επανέναρξη των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά απαιτεί πλέον ουσιαστικές αλλαγές στις λεπτομέρειες της σύμβασης που συνδέει τις δύο χώρες.

Στο ζήτημα παρενέβη ο πρόεδρος της βουλγαρικής εταιρείας φυσικού αερίου, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην απώλεια κάθε κοινοβουλευτικού στηρίγματος προς τον Κίριλ Πέτκοφ, έναν φιλελεύθερο μεταρρυθμιστή Πρωθυπουργό και σημαντικό οικονομικό παράγοντας της Χώρας, η οποία προετοιμάζεται για μία ακόμη πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, προκειμένου να διαμορφωθεί μία νέα, ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο Πρόεδρος της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της γειτονικής μας Βουλγαρίας έκανε δημοσίως λόγο για διαπραγματεύσεις με την Ρωσία, που συνεχίζονται αλλά που παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές.

«Δεν υπάρχουν προμήθειες από την Ρωσία αυτή τη στιγμή, οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα συνεχίζονται», τόνισε. «Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η αλληλογραφία, αλλά υπάρχει πιθανότητα να ξαναρχίσουν οι προμήθειες. Το θέμα δεν έχει κλείσει εντελώς. Αυτό αναφέρεται στη σύμβαση που έχουμε συνάψει με την Ρωσία. Αυτό που ζητούμε είναι εγγυήσεις για την απουσία κινδύνων για την βουλγαρική εταιρεία φυσικού αερίου σε περίπτωση αλλαγής των συνθηκών», τόνισε ο επικεφαλής της εταιρείας φυσικού αερίου της Βουλγαρίας.

Με αυτά τα δεδομένα, η βόρειος γείτονά μας βιώνει μία πολύπλευρη κρίση, η οποία είναι ταυτοχρόνως πολιτική, οικονομική και ενεργειακή.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments