Διεθνή

Κίνα: Σε… οριακό σημείο οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ ελέω Ταϊβάν

Κίνα: Σε… οριακό σημείο οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ ελέω Ταϊβάν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Κίνα: Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα [5/8] ότι αναστέλλει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ σε μια σειρά από διπλωματικούς τομείς

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα [5/8] ότι αναστέλλει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ σε μια σειρά από διπλωματικούς τομείς, όπως είναι ο διάλογος μεταξύ υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματικών και οι συνομιλίες για το Κλίμα, ως αντίποινα για την επίσκεψη αυτή την εβδομάδα της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε ότι αναστέλλει επίσης τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στην πρόληψη διασυνοριακού εγκλήματος και εμπορίας ναρκωτικών καθώς και για τον επαναπατρισμό παράτυπων μεταναστών, μεταξύ των οκτώ συγκεκριμένων μέτρων που ανακοίνωσε.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο αφού η Πελόζι αναχώρησε από την Ιαπωνία, όπου βρισκόταν για το τελευταίο σκέλος της περιοδείας της στην Ασία, η Κίνα ματαίωσε επίσης προγραμματισμένη διμερή συνάντηση αναφορικά με μηχανισμό στρατιωτικής ασφάλειας στη θάλασσα.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το Πεκίνο δήλωσε ότι αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Πελόζι και των μελών του άμεσου οικογενειακού της περιβάλλοντος ως απάντηση στις «μοχθηρές» και «προκλητικές» της ενέργειες.

Ταϊβάν: Κινεζικοί πύραυλοι πέταξαν πάνω από τη χώρα

Στον εναέριο χώρο της  Ταϊβάν πέταξαν πύραυλοι από την Κίνα, κατά τη διάρκεια των ευρείας κλίμακας στρατιωτικών γυμνασίων σε αντίδραση για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν τα κινεζικά κρατικά Μέσα ενημέρωσης.

Η κυρία Πελόσι προκάλεσε την οργή του Πεκίνου μεταβαίνοντας στη νήσο, όπου διανυκτέρευσε το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη. Είναι η πιο υψηλόβαθμη Αμερικανίδα αξιωματούχος που ταξίδεψε στην Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια.

Η Κίνα, που θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της, άρχισε εν είδει αντιποίνων χθες Πέμπτη τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια της ιστορίας της γύρω από το νησί, σε έξι τομείς. Ο στρατός και η κυβέρνηση της Κίνας δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα την υπέρπτηση πυραύλων κατά τη διάρκεια των γυμνασίων, ενώ οι ταϊβανέζικες αρχές επίσης αρνούνται να το επιβεβαιώσουν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments