Διεθνή

Ταϊβάν: Ενισχύεται ο κίνδυνος στην περιοχή εξαιτίας της διακοπής διαλόγου από ΗΠΑ και Κίνα

Ταϊβάν: Ενισχύεται ο κίνδυνος στην περιοχή εξαιτίας της διακοπής διαλόγου από ΗΠΑ και Κίνα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ταϊβάν: Η ένταση στην περιοχή της Ταϊβάν δε λέει να κοπάσει και γι' αυτό το λόγο υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για μεγαλύτερη κλιμάκωση

Η ένταση στην περιοχή της Ταϊβάν δε λέει να κοπάσει και γι’ αυτό το λόγο υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για μεγαλύτερη κλιμάκωση, εξαιτίας της διακοπής του διαλόγου ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα, σημειώνουν χαρακτηριστικά στρατιωτικοί αναλυτές και αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν αναλυτές ασφαλείας, διπλωμάτες και Αμερικανούς αξιωματούχους, η διακοπή ορισμένων από τις λίγες επικοινωνιακές σχέσεις της Κίνας με τον αμερικανικό στρατό εγκυμονεί τον κίνδυνο ακούσιας κλιμάκωσης της έντασης στην Ταϊβάν σε μια ήδη τεταμένη στιγμή.

Την Παρασκευή, η Κίνα ακύρωσε τις προγραμματισμένες επίσημες συνομιλίες που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τον συντονισμό της αμυντικής πολιτικής και ναυτικές διαβουλεύσεις, ως μέρος των αντιποίνων της για τη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, η εφημερίδα People’s Daily του Κομμουνιστικού Κόμματος περιέγραψε την απάντηση, μαζί με τις κυρώσεις κατά της Πελόζι και της οικογένειάς της, ως «αποτελεσματικά μέτρα που αποδεικνύουν πλήρως ότι η Κίνα είναι πλήρως αποφασισμένη και ικανή να διαφυλάξει την εθνική ενότητα και να διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα».

Ο Christopher Twomey, υπότροφος ασφαλείας στη Σχολή Μεταπτυχιακών Ναυτικών των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια, είπε στο Reuters ότι η διακοπή των επικοινωνιακών σχέσεων είναι ανησυχητική, καθώς θεωρεί ότι θα είναι η αρχή μιας νέας κρίσης στην Ταϊβάν.

Η Κίνα εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους πάνω από την Ταϊπέι στο πλαίσιο των άνευ προηγουμένου στρατιωτικών ασκήσεων διάρκειας τεσσάρων ημερών γύρω από το νησί που ισχυρίζεται ότι είναι δικό της, αλλά ποτέ δεν είχε τον έλεγχό του. Οι ασκήσεις θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Κυριακής.

«Αυτή η αυξημένη πυκνότητα δυνάμεων, στο πλαίσιο μιας εντεινόμενης κρίσης, εγείρει την προοπτική για ακούσια κλιμάκωση που καμία πλευρά δεν θέλει», είπε ο Twomey σε ιδιωτικές συνομιλίες.

«Αυτή ακριβώς είναι η στιγμή που θα θέλαμε να υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες επικοινωνίας με την άλλη πλευρά… Η απώλεια αυτών των καναλιών μειώνει σημαντικά την ικανότητα των δύο πλευρών να αποσύρουν τις στρατιωτικές δυνάμεις καθώς συνεχίζονται διάφορες ασκήσεις και επιχειρήσεις», προσθέτει ο Αμερικανός αναλυτής.

Καθώς κινεζικά πολεμικά πλοία, μαχητικά αεροσκάφη και drones ελίσσονται γύρω από την Ταϊβάν, τουλάχιστον τέσσερα ισχυρά πλοία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του αεροπλανοφόρου USS Ronald Reagan, του αμφίβιου επιθετικού πλοίου USS Tripoli και του καταδρομικού κατευθυνόμενων πυραύλων USS Antietam, βρίσκονται ανατολικά της Ταϊβάν, επιβεβαίωσε το Reuters.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments