Κόσμος

Λευκός Οίκος: Προκλητικές και ανεύθυνες οι ενέργειες της Κίνας στην Ταϊβάν

Λευκός Οίκος: Προκλητικές και ανεύθυνες οι ενέργειες της Κίνας στην Ταϊβάν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Λευκός Οίκος: Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ενέργειες της Κίνας εντός και γύρω από το Στενό της Ταϊβάν είναι προκλητικές και ανεύθυνες

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ενέργειες της Κίνας εντός και γύρω από το Στενό της Ταϊβάν είναι προκλητικές και ανεύθυνες, αφού αξιωματούχοι της Ταϊβάν κατήγγειλαν ότι κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία πραγματοποίησαν προσομοίωση επίθεσης κατά του νησιού.

«Αυτές οι δραστηριότητες συνιστούν σημαντική κλιμάκωση στις προσπάθειες της Κίνας να μεταβάλουν το status quo. Είναι προκλητικές, ανεύθυνες και εγείρουν τον κίνδυνο σφάλματος», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Έρχονται επίσης σε αντίθεση με τον μακροπρόθεσμο στόχο μας της διαφύλαξης της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν, πράγμα που περιμένει ο κόσμος», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ενισχύεται ο κίνδυνος στην περιοχή εξαιτίας της διακοπής διαλόγου από ΗΠΑ και Κίνα

Η ένταση στην περιοχή της Ταϊβάν δε λέει να κοπάσει και γι’ αυτό το λόγο υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για μεγαλύτερη κλιμάκωση, εξαιτίας της διακοπής του διαλόγου ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα, σημειώνουν χαρακτηριστικά στρατιωτικοί αναλυτές και αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν αναλυτές ασφαλείας, διπλωμάτες και Αμερικανούς αξιωματούχους, η διακοπή ορισμένων από τις λίγες επικοινωνιακές σχέσεις της Κίνας με τον αμερικανικό στρατό εγκυμονεί τον κίνδυνο ακούσιας κλιμάκωσης της έντασης στην Ταϊβάν σε μια ήδη τεταμένη στιγμή.

Την Παρασκευή, η Κίνα ακύρωσε τις προγραμματισμένες επίσημες συνομιλίες που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τον συντονισμό της αμυντικής πολιτικής και ναυτικές διαβουλεύσεις, ως μέρος των αντιποίνων της για τη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. tank-taiwan

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, η εφημερίδα People’s Daily του Κομμουνιστικού Κόμματος περιέγραψε την απάντηση, μαζί με τις κυρώσεις κατά της Πελόζι και της οικογένειάς της, ως «αποτελεσματικά μέτρα που αποδεικνύουν πλήρως ότι η Κίνα είναι πλήρως αποφασισμένη και ικανή να διαφυλάξει την εθνική ενότητα και να διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα».

Ο Christopher Twomey, υπότροφος ασφαλείας στη Σχολή Μεταπτυχιακών Ναυτικών των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια, είπε στο Reuters ότι η διακοπή των επικοινωνιακών σχέσεων είναι ανησυχητική, καθώς θεωρεί ότι θα είναι η αρχή μιας νέας κρίσης στην Ταϊβάν.

Η Κίνα εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους πάνω από την Ταϊπέι στο πλαίσιο των άνευ προηγουμένου στρατιωτικών ασκήσεων διάρκειας τεσσάρων ημερών γύρω από το νησί που ισχυρίζεται ότι είναι δικό της, αλλά ποτέ δεν είχε τον έλεγχό του. Οι ασκήσεις θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Κυριακής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments