Διεθνή

Φυσικό αέριο: Στο 72% είναι γεμάτες οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης

Φυσικό αέριο: Στο 72% είναι γεμάτες οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Φυσικό αέριο: Σε πτώση βρίσκονται, για τρίτη συνεχή ημέρα, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, καθώς τα επίπεδα αερίου στις αποθήκες στην Ευρώπη ξεπέρασαν τα συνήθη επίπεδα για τη συγκεκριμένη εποχή

Σε πτώση βρίσκονται, για τρίτη συνεχή ημέρα, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, καθώς τα επίπεδα αερίου στις αποθήκες στην Ευρώπη ξεπέρασαν τα συνήθη επίπεδα για τη συγκεκριμένη εποχή, μιας και λόγο του εμπάργκο στη Ρωσία, κάνουν από πολύ νωρίς αποθέματα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της περιοχής είναι γεμάτες κατά 72%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της προηγούμενης εποχής στο 70,1%.

Η Ευρώπη έσπευσε να αναπληρώσει τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο ενόψει της χειμερινής περιόδου όταν και κορυφώνεται η ζήτηση, λόγω των ανησυχιών για την διακοπή των ρωσικών ροών. Η Ευρώπη εισήγαγε πολύ περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από ό,τι συνήθως για να επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Οι ρωσικές ροές μέσω του Nord Stream, του κύριου αγωγού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, είναι σε γενικές γραμμές σταθερές στο 20% περίπου της δυναμικότητας του αγωγού από τα τέλη Ιουλίου, όταν η Μόσχα μείωσε τις ροές από 40%. Η ρωσική Gazprom ανέφερε οι μειωμένες ροές οφείλονται στα προβλήματα με τη συντήρηση των τουρμπινών, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερήσεων λόγω κυρώσεων για την επιστροφή του εξοπλισμού.

Εν τω μεταξύ, οι παραγγελίες για το νορβηγικό φυσικό αέριο μειώθηκαν την Τρίτη, αφού υποχώρησαν κατά 3,6% τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες. Σε αρκετές εγκαταστάσεις που θεωρούνται κρίσιμες για τις προμήθειες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ηπειρωτική Ευρώπη είτε γίνονται εργασίες, είτε προγραμματίζεται να ξεκινήσουν εποχικά έργα αυτή την εβδομάδα.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο επόμενου μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, τελεί υπό διαπραγμάτευση 2,1% χαμηλότερα στα 189 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Γερμανία: Υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποφευχθούν τα προβλήματα με το φυσικό αέριο

Η Γερμανία θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να αποφύγει προβλήματα εφοδιασμού με φυσικό αέριο ενόψει του ερχόμενου χειμώνα, εκτιμά χαρακτηριστικά η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων.

Σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια που εξέτασε η Υπηρεσία, εάν ο αγωγός Nord Stream 1 συνεχίσει μέχρι τον Ιούνιο του 2023 να χρησιμοποιείται στο 20% των δυνατοτήτων του, όπως το τρέχον διάστημα, εάν υπάρξει εξοικονόμηση από τους καταναλωτές περίπου 20% και κατά 20% μείωση του όγκου διαμετακόμισης αερίου προς γειτονικές χώρες, η Γερμανία θα έχει σχετικά ομαλή χειμερινή περίοδο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments