Διεθνή

Τουρκία: Παρακολουθεί η Ελλάδα το “Αμπντούλ Χαμίτ Χαν” – Ποια θα είναι η πορεία του

Τουρκία: Παρακολουθεί η Ελλάδα το “Αμπντούλ Χαμίτ Χαν” – Ποια θα είναι η πορεία του

Πηγή Φωτογραφίας: Hellas Posts English

Τουρκία: Η πορεία του τουρκικού γεωτρύπανου "Αμπντούλ Χαμίτ Χαν" αφορά σε τεράστιο βαθμό την Ελλάδα, η οποία έχει στραμμένη την προσοχή της

Η πορεία του τουρκικού γεωτρύπανου “Αμπντούλ Χαμίτ Χαν” αφορά σε τεράστιο βαθμό την Ελλάδα, η οποία έχει στραμμένη την προσοχή της και και παρακολουθεί διακριτικά την κατεύθυνση, όντας σε εγρήγορση σε οτιδήποτε συμβεί.

“Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε πρόκληση” τονίζουν αρμόδιες πηγές της κυβέρνησης σχολιάζοντας την έξοδο του γεωτρύπανου της Τουρκίας, ωστόσο τα δείγματα γραφής από την πλευρά του Ερντογάν προσώρας δεν εμπνέουν ανησυχία.

Η Αθηνά εκτιμά ότι αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι παρά την επιθετική ρητορική του τελευταίου διαστήματος, στο… πεδίο – όπως καταγράφεται στην τουρκική navtex – το γεωτρύπανο κινείται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Έμπειροι αξιωματούχοι σημειώνουν με έμφαση ότι ο Ερντογάν κάνει πράξη την δέσμευση που έχει παράσχει στις ΗΠΑ για να μην προβεί σε κινήσεις κλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο το επόμενο διάστημα.

Οι διπλωματικές πιέσεις και η διεθνοποίηση και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη – στις επαφές του στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη κ.α. – της προκλητικότητας του Ερντογάν και των κινδύνων που ενέχει για τη σταθερότητα στην περιοχή, σε μία εύθραυστη γεωπολιτικά συγκυρία στην Ευρώπη, εκτιμούν στο κυβερνητικό επιτελείο ότι απέδωσε καρπούς.

Κι αν το καλοκαίρι τα νερά στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται να παραμένουν ήρεμα, διπλωματικοί παράγοντες παρατηρούν με νόημα ότι καταλυτικός παράγοντας για τη στάση της Τουρκίας στη συνέχεια είναι η πορεία του αιτήματος στις ΗΠΑ για προμήθεια/αναβάθμιση των Αμερικανικών αεροσκαφών F-16. Ενώ και οι εκλογές στην Τουρκία αναμένεται να κρατήσουν ψηλά στην ατζέντα της γείτονος το θέμα των αξιώσεων της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Σύμφωνα με την τουρκική navtex το τουρκικό γεωτρύπανο “Αμπντούλ Χαμίτ Χαν” έχει βάλει πλώρη για την τοποθεσία Yörükler-1, που βρίσκεται 55 χιλιόμετρα νότια της περιοχής Gazi Paşa. Σημείο που βρίσκεται βόρεια της Κύπρου, εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας και εκτός των ορίων της οριοθετημένης κυπριακής ΑΟΖ.

Φιέστα από Ερντογάν: “Δεν χρειαζόμαστε άδεια ή έγκριση από κανέναν για αυτό”

Η Τουρκία έστειλε σήμερα το νέο της πλοίο γεωτρήσεων στη Μεσόγειο, όμως ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως αυτό θα επιχειρήσει σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από την τουρκική ακτή της Αττάλειας, σε μια περιοχή, που όπως διευκρινίζει το Reuters, βρίσκεται εκτός των υδάτων που διεκδικούνται από την Κύπρο.

Ο Ερντογάν, μιλώντας στη διάρκεια τελετής στη νότια τουρκική επαρχία της Μερσίνας, δήλωσε πως η περιοχή στην οποία θα επιχειρήσει το πλοίο βρίσκεται εντός της επικράτειας της Τουρκίας και πως «δεν χρειάζεται να πάρουμε άδεια από κανέναν» για να πραγματοποιήσει εκεί γεωτρήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments