Οικονομία

Ενισχυμένη εποπτεία: Τι θα σημάνει η έξοδος στις 20 Αυγούστου για την Ελλάδα

Ενισχυμένη εποπτεία: Τι θα σημάνει η έξοδος στις 20 Αυγούστου για την Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Με τον πλέον επίσημο τρόπο έγινε γνωστό πως η Ελλάδα στις 20 Αυγούστου θα τεθεί εκτός του καθεστώτος της ενισχυμένης εποπτείας

Με τον πλέον επίσημο τρόπο έγινε γνωστό πως η Ελλάδα στις 20 Αυγούστου θα τεθεί εκτός του καθεστώτος της ενισχυμένης εποπτείας, μετά από μια πολυετή και επίπονη διαδικασία για το σύνολο της κοινωνίας και της χώρας. Με τη δημοσίευση των επιστολών που αντάλλαξαν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον επίτροπο Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι κλείνει επίσημα η μεταμνημονιακή εποπτεία.

Με επιστολή της η Κομισιόν επισημαίνει επίσης ότι, χάρη στις προσπάθειες της Ελλάδας, η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί ουσιαστικά και ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι κίνδυνοι δευτερογενών επιπτώσεων για την οικονομία της ευρωζώνης. Ακολούθησε και η επιστολή του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα όπου έκανε λόγο για επίτευξη ενός μεγάλου εθνικού στόχου ενώ πλέον «Η Ελλάδα παύει να αποτελεί εξαίρεση στην Ευρωζώνη».

Ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι η έξοδος της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία έχει πολλαπλά οφέλη:

  • Ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

  • Παρέχει πρόσθετη ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της και στην προσέλκυση επενδύσεων.

  • Προσδίδει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο βέβαια των υφιστάμενων κανόνων που ισχύουν για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.

  • Φέρνει πιο κοντά την επίτευξη και του τελευταίου στόχου που έχουμε θέσει, αυτού της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Η επόμενη ημέρα

Μετά την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία θα υπάρχει και εσωτερική αξιολόγηση που θα διεξαχθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μέσω της διαδικασίας Early Warning. Αυτή η αξιολόγηση καταγράφει κάθε τρίμηνο την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων και την ευστάθεια των οικονομιών των χωρών-μελών και δεν δημοσιοποιείται. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα θα τελεί υπό το νέο καθεστώς έως ότου εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε.

Η ελληνική οικονομία θα αξιολογείται πλέον κάθε εξάμηνο από τους θεσμούς και όχι κάθε τρίμηνο, ενώ η κυβέρνηση καλείται να συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη μείωση του χρέους όσο και την επίτευξη του στόχου για επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023. Ο πρώτος έλεγχος στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, εν όψει και της κατάθεσης του  προϋπολογισμού, ενώ θα δρομολογηθεί και η απόφαση για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των ANFAs και SMPs, ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ. Η ένεση ρευστότητας προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο μετά την έκδοση σχετικής απόφασης από το Eurogroup, ενώ η τελευταία εκκρεμότητα θα είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments