Διεθνή

Ποντόλιακ: “Αδύνατον να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία σε αυτό το στάδιο”

Ποντόλιακ: “Αδύνατον να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία σε αυτό το στάδιο”

Πηγή Φωτογραφίας: Liberal

Ποντόλιακ: Ο στενότερος συνεργάτης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ, έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, όπου έκανε αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανίας και την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα

Ο στενότερος συνεργάτης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ, έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, όπου έκανε αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανίας και την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα, για την ενδεχόμενη διαπραγμάτευση με τη Μόσχα, τονίζοντας πως αδύνατον να ξεκινήσουν σε αυτό το στάδιο.

Ο κορυφαίος σύμβουλος του Ζελένσκι, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έχει μεταφέρει όλα του τα προσωπικά αντικείμενα στο γραφείο του και κοιμάται στα υπόγεια καταφύγια του προεδρικού μεγάρου.

Αναλυτικά:

Πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχο, ακόμα και ο πρόεδρος Ζελένσκι έχουν  πει ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει πριν έρθει ο χειμώνας. Αυτό σημαίνει ότι θέλετε μια συμφωνία με τη Ρωσία μέχρι το χειμώνα ή ότι θέλετε να ανακαταλάβετε τη Χερσώνα, το Ντονμπάς και την Κριμαία, μέχρι το Νοέμβριο για παράδειγμα;

Αυτό είναι ένα σύνθετο θέμα, και από άποψη στρατιωτική και από άποψη στρατηγικής. Καταλαβαίνουμε ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος είναι δύσκολος. Όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Καταλαβαίνουμε ότι η ποιότητα ζωής τους θα επιδεινωθεί.

Kατά συνέπεια, φυσικά, θα θέλαμε να ελαχιστοποιήσουμε αυτές τις απώλειες, και τις υλικές και να ελαχιστοποιήσουμε τον αριθμό των νεκρών που έχουμε σήμερα. Αλλά από την άλλη πλευρά, αυτός ο πόλεμος θα διαρκέσει όσο χρειαστεί. Και μπορεί να τελειώσει μόνο αν δεν αφήσουμε ρωσικούς θύλακες στο έδαφος της Ουκρανίας.

Στρατιωτικά είναι ρεαλιστικός στόχος η ανακατάληψη όλων των κατεχόμενων εδαφών τους επόμενους 3 με 4 μήνες πριν τις διαπραγματεύσεις;

Δεν μπορώ να μιλήσω συγκεκριμένα για τρεις ή τέσσερις μήνες. Νομίζω ότι σε αυτό το διάστημα θα πρέπει σίγουρα να έχουμε κάποια αξιοσημείωτη στρατιωτική επιτυχία ως εφαλτήριο για τη μετέπειτα απελευθέρωση όλων των εδαφών μας.

Μιλώντας με τους πολίτες εδώ στο Κίεβο βλέπουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία ότι στα τέλη του Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτέμβρη θα υπάρξει μια νέα ρωσική επίθεση από το βορρά με στόχο το Κίεβο. Είστε προετοιμασμένοι για μία τέτοια επίθεση;

Κατανοούμε ότι (η Λευκορωσία) εξαρτάται πλήρως από τη Ρωσία, τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά, και φυσικά η Ρωσία συνεχίζει να ασκεί πίεση στη Λευκορωσία για μια νέα επίθεση, για  το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου. Ωστόσο, έχουμε ήδη προετοιμαστεί απόλυτα, έχουμε προετοιμάσει τις αμυντικές μας γραμμές και η άμυνα μας σε αυτό το μέτωπο συνεχώς ενισχύεται.

Πότε πιστεύετε ότι θα τελειώσει ο πόλεμος; Το χειμώνα, το επόμενο καλοκαίρι, θα είναι παρατεταμένος;

Δύσκολη ερώτηση γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Θα συνεχιστεί ακριβώς μέχρι οι ρωσικές δυνάμεις να φύγουν από δω. Και αυτό μπορεί να διαρκέσει από έξι μήνες έως ένα χρόνο.

Κατά τη γνώμη σας πότε πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις;

Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν, και σε κάθε περίπτωση θα ξεκινήσουν αφού η Ρωσία υποστεί αρκετές σημαντικές, τακτικές ήττες στο πεδίο της μάχης. Οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία είναι αδύνατον να ξεκινήσουν σε αυτό το στάδιο (του πολέμου). Και αυτό το λάθος (να προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν) έκαναν οι ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων η Ρωσία συμπεριφέρεται μόνο από θέση ισχύος και δίνει μόνο τελεσίγραφα. Θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό. Θα μπούμε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης μαζί τους μόνο όταν θα μιλάμε από θέση ισχύος.

Πώς σχολιάζετε τις τελευταίες εκρήξεις στην Κριμαία και τη Λευκορωσία; Πολλά ατυχήματα συμβαίνουν τελευταία στην πλευρά του εχθρού…

Και θα αυξηθούν… Γιατί αυτός ο πόλεμος δείχνει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια ακόμη και σε εκείνα τα εδάφη που θεωρεί δικά της. Σε αυτές τις περιοχές, οι πολίτες που είναι με το μέρος της Ουκρανίας αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι όλος αυτός ο μύθος με το θηρίο που λέγεται Ρωσία καταρρέει. Έτσι αρχίζουν να αναπτύσσονται κινήματα εξέγερσης (ανταρτών) και να δραστηριοποιούνται. Γι΄αυτό πιστεύω ότι θα γίνονται όλο και πιο συχνά «ατυχήματα» εξαιτίας του «καπνίσματος» όπως λέμε. Και πολλά κινήματα διαμαρτυρίας στα κατεχόμενα θα συμμετέχουν σε αυτά.

Είναι δυνατόν αυτός ο πόλεμος να τελειώσει, χωρίς διαπραγματεύσεις, μόνο με τη χρήση στρατιωτικής ισχύος;

Μόλις πετύχουμε σημαντικές ήττες στο ρωσικό στρατό, η Ρωσία θα ζητά επίμονα να ξεκινήσουν παραγωγικές διαδικασίες διαπραγματεύσεων. Θα είναι επίσης έτοιμη να απελευθερώσει ειρηνικά ορισμένα εδάφη, προκειμένου να αποφύγει τις διαμαρτυρίες των κινημάτων εξέγερσης, που θα καταστρέψουν τη Ρωσία εκ των έσω.

Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στους Έλληνες πολίτες;

Πιστεύω ότι κάθε έθνος πρέπει να μπορεί να κοιτάζει ανοιχτά και με ειλικρίνεια τόσο το μέλλον όσο και το παρελθόν του. Βγάλτε τα σωστά συμπεράσματα και μην φοβάστε ποτέ να αναλάβετε την ευθύνη. Και είμαι βέβαιος ότι, βάσει της προσωπικής μου αντίληψης για τον ιστορικό ρόλο του ελληνικού λαού, ότι μπορεί να είναι ακόμη πιο ενεργός και με μεγαλύτερη επιρροή στη διεθνή σκηνή, από ό,τι ήταν πριν από αρκετές χιλιάδες χρόνια.

Είναι η ουκρανική κυβέρνηση σε συναγερμό για την πιθανότητα ενός πυρηνικού ατυχήματος στη Ζαπορίζια;

Οι Ρώσοι αφενός, ναρκοθετούν μέρος των  εγκαταστάσεων παραγωγής, φέρνουν εκεί βαρέα όπλα, φτιάχνουν εκεί αποθήκες πυρομαχικών, δηλαδή, βάζουν με αυτόν τον τρόπο όλο το σύστημα ασφαλείας του πυρηνικού σταθμού  σε κίνδυνο. Από την άλλη, κάνουν απευθείας χτυπήματα από την επικράτεια του πυρηνικού σταθμού. Φυσικά, είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε ατύχημα θα μπορούσε να προκληθεί ως αποτέλεσμα από τις κινήσεις της Ρωσίας και όχι απλώς να προκαλέσει μια καταστροφή στην Ουκρανία. Θα είναι μια καταστροφή που θα επηρεάσει μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

04.05.2024 | 19:41

Πώς μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια του 2024/25

04.05.2024 | 19:26

O Ναν αποκάλυψε τον διάλογο που είχε με τον Σλούκα πριν το Game 4

04.05.2024 | 19:19

Κασσελάκης: Πρέπει να αλλάξουμε από το σκοτάδι της αναξιοκρατίας στο φως της ελπίδας [vid]

04.05.2024 | 19:06

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της Μαντάμ Σουσού και του Ελεύθερου Θεάτρου

04.05.2024 | 19:05

Μητσοτάκης: Η σκέψη μας πρωτίστως στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας [vid]

04.05.2024 | 18:58

Απίστευτο σκηνικό στην Κέρκυρα: Της έριξαν τον Μπότη στο κεφάλι και κατέληξε νοσοκομείο [vid]

04.05.2024 | 18:43

Ντόλτσε βίτα: Τι είχε αποκαλύψει για το μεγάλο κασέ της στη σειρά η Άννα Παναγιωτοπούλου [vid]

04.05.2024 | 18:41

Αβεβαιότητες γύρω από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

03.05.2024 | 16:45

Συγκινεί το τραγούδι που αφιέρωσε ο Βασίλης Δήμας στη μνήμη του Βασίλη Καρρά

03.05.2024 | 16:37

Μαριάντα Πιερίδη: Στη Σαντορίνη με τον νέο σύντροφό της - Μόνο εσύ γράφει

03.05.2024 | 16:30

Χριστίνα Βίδου: Έκλαψε μαζί με τη μητέρα του αδικοχαμένου Αδαμάντιου Μαντή

03.05.2024 | 16:20

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Δεν έχω αυτί, το πτερύγιο έχει απανθρακωθεί [vid]

03.05.2024 | 16:14

Eurovision: Η Μαρίνα Σάττι δείχνει στην Κοντσίτα πώς να κουνάει το μαντήλι - Τελικός ΟΑΚΑ

03.05.2024 | 16:05

Μαρία Αντωνά: Το μήνυμα όλο νόημα που έστειλε ο χάκερ της στην Μπέττυ Μαγγίρα

03.05.2024 | 15:54

Ντορέττα Παπαδημητρίου: Στην Πάρο για το πάσχα με τους γιους της [pics]

03.05.2024 | 15:46

Ιωάννα Τούνη: Πάσχα στις Σεϋχέλλες με τον μικρό Πάρη

04.05.2024 | 15:47

Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Κατάρ να απελάσει την ηγεσία της Χαμάς, αν απορρίπτει προτάσεις

04.05.2024 | 15:41

Η Χαμάς συμφώνησε με το σχέδιο ανταλλαγής ομήρων - Τι προβλέπει η πρώτη φάση εκεχειρίας με το Ισραήλ

03.05.2024 | 12:05

Μέση Ανατολή: Μεταξύ 30 και 40 δισ. δολαρίων το κόστος ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας, λέει ο ΟΗΕ

03.05.2024 | 12:02

Στους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους το φετινό βραβείο ελευθερίας του Τύπου της UNESCO

03.05.2024 | 11:58

«Μονόδρομος» οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αναγνωρίζει στέλεχος των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών

03.05.2024 | 10:56

Ιμάμογλου: Τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς - Στην επίθεση το στρατόπεδο Ερντογάν

03.05.2024 | 10:52

ΗΠΑ: $13 δισ. για τα νέα πολεμικά αεροσκάφη Doomsday

03.05.2024 | 10:48

Ουκρανός υποστράτηγος αναγνωρίζει: Κάποια στιγμή θα πρέπει να διαπραγματευτούμε με τον Πούτιν

MUST READ

Διεθνή

Αντιδρά στις δηλώσεις Μπάιντεν η κυβέρνηση της Ιαπωνίας

«Λυπηρό το ότι χαρακτήρισε τη χώρα μας ξενόφοβη»

04.05.2024 | 16:39

Διεθνή

Ιαπωνία: «Λυπηρό» ότι ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη χώρα «ξενόφοβη»

Κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης την Τετάρτη, ο κ. Μπάιντεν φάνηκε να βάζει στο ίδιο τσουβάλι συμμάχους της χώρας του (Ιαπωνία, Ινδία) και αντιπάλους της (Κίνα, Ρωσία), υποστηρίζοντας πως και οι τέσσερις μεγάλες οικονομίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας της άρνησης των πολιτικών ηγεσιών τους να δεχθούν μετανάστες.

04.05.2024 | 16:29

Γεωπολιτικά

Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Κατάρ να απελάσει την ηγεσία της Χαμάς, αν απορρίπτει προτάσεις

Ο Μπλίνκεν μετέφερε το συγκεκριμένο αίτημα στον πρωθυπουργό του Κατάρ, έγραψε η Washington Post - Η Ντόχα φιλοξενεί την ηγεσία της Χαμάς από το 2012

04.05.2024 | 15:47

Γεωπολιτικά

Η Χαμάς συμφώνησε με το σχέδιο ανταλλαγής ομήρων - Τι προβλέπει η πρώτη φάση εκεχειρίας με το Ισραήλ

Το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Al-Qahera News της Αιγύπτου επιβεβαίωσε επίσης την άφιξη της αντιπροσωπείας της Χαμάς στο Κάιρο.

04.05.2024 | 15:41

Policy Briefs

Ευρωεκλογές: Πρωτιά Μελόνι καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις

Τα «Αδέλφια της Ιταλίας» θέλουν όσο το δυνατόν περισσότερες έδρες για να ενισχύσουν την ευρωομάδα τους στον στόχο να καταστεί ρυθμιστικός παράγοντας.

04.05.2024 | 12:13

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική

Αποκαθίστανται οι σχέσεις κυβέρνησης - εκκλησίας

02.05.2024 | 10:29

Στη Μητρόπολη ο πρωθυπουργός.

Πολιτική

Μητσοτάκης: Ειδικό bonus παραγωγικότητας στους δημοσίους υπαλλήλους

30.04.2024 | 00:10

"Σκοπός μας να επιβραβεύσουμε τους δημοσίους υπαλλήλους, που όχι μόνο πετυχαίνουν, αλλά συχνά ξεπερνούν τους στόχους που έχουμε θέσει".

Πολιτική

Αποφυλακίστηκε με όρους ο Νίκος Μιχαλολιάκος - Αντίθετος ο εισαγγελέας

02.05.2024 | 11:26

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος αποφυλακίζεται με τις διατάξεις των νόμων που ίσχυαν το 2018, ενώ η πρόταση του εισαγγελέα υπήρξε αρνητική για την αποφυλάκισή του.

Πολιτική

Διθύραμβοι από το περιοδικό TIME: Ο Μητσοτάκης θέλει η Ελλάδα να γίνει η ιστορία ανάκαμψης της δεκαετίας

01.05.2024 | 17:24

Η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τους πολίτες μέσα από το TikTok και το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Πολιτική

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας

02.05.2024 | 07:02

Ψήφισαν "ναι" οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Πολιτική

Λάδι στη φωτιά του "Ιερού Πολέμου"

01.05.2024 | 19:06

Μετά τις βολές Βελόπουλου, σειρά πήρε ο Δημήτρης Νατσιός της Νίκης. Το πρωθυπουργικό σχέδιο εκτόνωσης της κρίσης.

Αλεξάντερ Βίνικ: Δήλωσε ενοχή ο «Mr Bitcoin» έπειτα από συμφωνία με τους εισαγγελείς στις ΗΠΑ

Ο Ρώσος Αλεξάντερ Βίνικ κατηγορήθηκε ότι ξέπλυνε περισσότερα από 4 δισ. δολάρια μέσω bitcoin - Συνελήφθη το 2017 στην Ελλάδα, εκδόθηκε στη Γαλλία και τελικά κατέληξε στις ΗΠΑ

Αλεξάντερ Βίνικ: Δήλωσε ενοχή ο «Mr Bitcoin» έπειτα από συμφωνία με τους εισαγγελείς στις ΗΠΑ

Η Πολωνία καταγγέλλει κυβερνοεπίθεση από τη Ρωσία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τη Γερμανία και την Τσεχία μετά τις κυβερνοεπιθέσεις σε βάρος των δημοκρατικών τους θεσμών και των πολιτικών τους κομμάτων.

Η Πολωνία καταγγέλλει κυβερνοεπίθεση από τη Ρωσία

Ισραήλ: Η κυβέρνηση προσφεύγει στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάθε εμπορική συναλλαγή με το Ισραήλ ωσότου η ισραηλινή κυβέρνηση να επιτρέψει την ανεμπόδιστη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Ισραήλ: Η κυβέρνηση προσφεύγει στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

Αντιδρά στις δηλώσεις Μπάιντεν η κυβέρνηση της Ιαπωνίας

«Λυπηρό το ότι χαρακτήρισε τη χώρα μας ξενόφοβη»

Αντιδρά στις δηλώσεις Μπάιντεν η κυβέρνηση της Ιαπωνίας

Ευρωεκλογές: Όποιος χάσει χάνεται

Σε πολιτικό παίγνιο μηδενικού αθροίσματος εξελίσσεται η κάλπη του ερχόμενου μήνα.

Ευρωεκλογές: Όποιος χάσει χάνεται

Η ΝΔ και το ψυχολογικό όριο του 33%

Αισιοδοξία στους κυβερνητικούς κύκλους για επίτευξη του εκλογικού στόχου.

Η ΝΔ και το ψυχολογικό όριο του 33%

Τα όπλα του ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση

Το αφήγημα του σοβαρού, εναλλακτικού πόλου διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ και την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τα όπλα του ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση

Μητσοτάκης: Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι τελεσίδικες

«Η σωστή και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της φιλελεύθερης δημοκρατίας», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι τελεσίδικες