Οικονομία

Επί τάπητος τα πρόσθετα μέτρα στήριξης: Fuel pass, επίδομα θέρμανσης, επιταγή ακρίβειας

Επί τάπητος τα πρόσθετα μέτρα στήριξης: Fuel pass, επίδομα θέρμανσης, επιταγή ακρίβειας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/ Pixabay

Με τρία σημαντικά πρόσθετα μέτρα στήριξης αναμένεται να προσέλθει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης

Με τρία μέτρα στήριξης αναμένεται να προσέλθει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για να ανακουφίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την ακρίβεια. Αν και το πολιτικό θερμόμετρο έχει φθάσει “κόκκινο” τις τελευταίες ημέρες λόγω της υπόθεσης των παρακολουθήσεων ωστόσο σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προανήγγειλε πακέτο στήριξης απέναντι στην ακρίβεια, με ισχύ μέχρι και τα μέσα του επόμενου χρόνου και με κόστος που θα φτάνει τα 3 δισ. ευρώ, ενώ έκανε λόγο για σημαντική αύξηση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2023. Το πακέτο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά στη μεγαλύτερη ενίσχυση των νοικοκυριών στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, σε νέα επιδότηση για τα καύσιμα (fuel pass 3), αλλά και σε νέα σημαντική ενίσχυση για τα περίπου 2 εκατ. οικονομικά ευάλωτων πολιτών που πήραν τον Απρίλιο την «επιταγή ακρίβειας» των 200 ευρώ. Επίσης, θα αναλυθούν και οι μόνιμες παρεμβάσεις που θέλει να κάνει η Ελλάδα το 2023 σε μισθούς και συντάξεις σε συνδυασμό με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Ειδικότερα, έχει δρομολογηθεί η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και η αύξηση των συντάξεων σε περίπου 700.000 συνταξιούχους.

Τα 2+1 μέτρα στο “καλάθι” της ΔΕΘ

Επιταγή ακρίβειας: Η καταβολή του έκτακτου βοηθήματος φαίνεται να έχει «κλειδώσει» οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διαμορφωθεί σε επίπεδα των 200-230 ευρώ, ενώ θα αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων, αφού εκτιμάται ότι θα χορηγηθεί σε μεγαλύτερη περίμετρο νοικοκυριών από όσα έλαβαν την πρώτη επιταγή ακρίβειας το περασμένο Πάσχα.

Στόχος είναι σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη να στηριχθούν οι ευάλωτοι πολίτες, αλλά και όσοι πλήττονται περισσότερο από το «τσουνάμι» ακρίβειας. Το εύρος των δικαιούχων θα αποφασιστεί έως το τέλος του μήνα μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του συνολικού πακέτου των παροχών που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Αύξηση του Επιδόματος Θέρμανσης και του αριθμού των δικαιούχων.

Δεδομένη θεωρείται και η χορήγηση του Fuel Pass 3, εφόσον οι τιμές των καυσίμων δεν αποκλιμακωθούν σημαντικά μέσα στο επόμενο διάστημα. Άλλωστε η ακρίβεια που έρχεται από τον χειμώνα χρειάζεται ανάχωμα και η επιδότηση καυσίμων περιλαμβάνεται σε αυτή τη στρατηγική.

Η ενισχυμένη εποπτεία θα κρίνει και τα νέα μέτρα

Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία θα πρέπει να συνοδευτεί και από μια τελική αξιολόγηση που θα γίνει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου και η επιτυχία της θα εξασφαλίσει την τελευταία δόση, ύψους 650 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ομολόγων, μέχρι και το τέλος του χρόνου. Κατά την επικείμενη αξιολόγηση θα πρέπει η ελληνική πλευρά να αναλύσει στους θεσμούς τα σχέδιά της μέχρι το τέλος του 2022 αλλά και για το σύνολο του 2023.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments